Постоянните представители на страните-членки на ЕС, които се събраха навръх

...
Постоянните представители на страните-членки на ЕС, които се събраха навръх
Коментари Харесай

Брюксел ще гледа под лупа споразумението с Великобритания в понеделник

Постоянните представители на страните-членки на Европейски Съюз, които се събраха точно на Коледа на изключителна среща, с цел да стартират разглеждането на договорката с някогашната членка Англия, завършиха работа за през днешния ден и ще се съберат още веднъж в понеделник (28 декември).

Делегациите на 27-те през днешния ден са поискали повече време за изследване на текстовете, преди да ги изпратят на депутатите от Европейския парламент, заяви европейски посланик, представен от Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция. 

Британското държавно управление разгласява на интернет страницата си обобщение от 34 страници на документа, който е над 1500 страници, като в най-скоро време се чака публикуването на цялостната версия. Споразумението би трябвало да бъде утвърдено от Европейски Съюз и Англия. Лондон свика съвещание на Народното събрание за 30 декември. Отхвърлянето му е малко евентуално, поради високия залог и дефицита на време, пред които са изправени всички страни преди приключването на преходния интервал след Брекзит на 31 декември, написа ДПА.

Европейският парламент също ще би трябвало да даде позволение, само че това ще стане едвам през 2021 година, което значи, че най-малко първоначално (според предложение на Европейска комисия - до 28 февруари) комерсиалното съглашение ще се ползва като краткотрайна мярка.

Споразумението разрешава свободна търговия със артикули без мита и квоти, дефинира области на съдействие като сигурността и правораздаването, както и правила по редица проблеми като отбраната на персоналните данни. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР