Постерна изложба София и Белград. Археологически бисери“ беше открита в

...
Постерна изложба София и Белград. Археологически бисери“ беше открита в
Коментари Харесай

Изложба София и Белград. Археологически бисери“ в градинката Кристал

Постерна галерия „ София и Белград. Археологически бисери “ беше открита в градинката „ Кристал “ в центъра на София.


Идеята за проявлението на 28–те постера отвън музея е вследствие на 15-годишно научно съдействие в региона на археологията посредством научния план сред Националния археологически институт с музей на Българската академия на науките (БАН) и Сръбската академия на науките и изкуствата (САНИ). Постерите може да видите до 30 юни в градинката „ Кристал “.

„ Ние сме разположени в един регион, който нормално свързват с проблемите. Район, в който, откогато се помним, постоянно е имало придвижване на хора, имало е спорове, имало е и златни интервали. Но пък едно такова придвижване на разнообразни нации, с разнообразни култури, оставя и дълбоки следи, и в това отношение сме щастливци с географското си състояние. Така, че това, което ще забележим, няма да ни изненада. Ние знаем, че този район е цялостен с доста остатъци от антични цивилизации, които са в действителност бисери ”, сподели ръководителят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски. Аз не съм политик и ще кажа какво мисля от научна позиция.

За Сръбската академия на науките и изкуствата, Българска академия на науките е най-важният сътрудник.

Смятам, че тази галерия е също дребен знак за положителните връзки, означи заместник-председателят на Сръбската академия на науките и изкуствата акад. Любомир Максимович. Той акцентира,че изложбата пред „ Кристал “ е следващият знак за историческата и морфологическата непосредственост сред България и Сърбия - факт, който доста постоянно се не помни от необятната общност.

От Българска академия на науките към този момент оповестиха, че взаимната българо-сръбска постерна галерия ще бъде показана едновременно в двете столици, на чиито територии съществуват селища от хилядолетия, и са ситуирани по трасето на така наречен Диагонален път. Той свързва земите на Изтока и Запада, построен по време на Римската империя, в съвремието продължава да е измежду главните европейски пътни артерии.

Изложбата и изданието на каталога ѝ се осъществят със съдействието на Столична община. В рамките на взаимния план през днешния ден в НАИМ от 16.00 часа проф. Весна Бикич от Археологическия институт в Белград и Снежана Горянова (НАИМ) ще презентират дългогодишните археологически изследвания в Белград и София. Акцент ще бъдат най-новите открития при археологически разкопки в първите две десетилетия на XXI век.

Откриването на експозицията в Белград е на 14 юни 2019 година под патронажа на ръководителя на САНИ акад. Владимир Костич и с присъединяване на зам.-председателя на Българска академия на науките чл.-кор. Васил Николов и шефа на НАИМ доцент Христо Попов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР