Постепенно ще извеждат от медикаментозна кома детето, ударено от мълния

...
Постепенно ще извеждат от медикаментозна кома детето, ударено от мълния
Коментари Харесай

Извеждат от медикаментозната кома детето, ударено от мълния

Постепенно ще извеждат от медикаментозна кома детето, ударено от гръмотевица в Бургас. То към момента е с заплаха за живота, само че лекарите са оптимисти поради резултатите от направените му през днешния ден проучвания. Пострадалото 8-годишно момченце е в отделението в реанимация на УМБАЛ Бургас.

„ Направихме скенер на основния мозък и за благополучие няма провали. Така, че оттук насетне следва, съгласно сътрудниците от реанимация, едно гладко и постепенно пробуждане и вероятно оценка на неврологичния статус ”, изясни доктор Светослав Тодоров, зам.-директор на болничното заведение.

Детето беше изумено от мълнията през вчерашния ден, до момента в който с родителите и сестричката му вървели по пясъка на централния плаж в града. Те бързали да се скрият под козирката на близкия ресторант от бурята, която връхлетяла Бургас. Баща му го занесъл на ръце в Спешното поделение на болничното заведение.

„ Детето беше докарано в положение на клинична гибел, без витални индикатори. Благодарение на съответните реанимационни дейности, които са направили сътрудниците, то е било интубирано незабавно и е възобновена сърдечната активност ”, добави Тодоров.

За година това е вторият случай в Бургаско на изумен от гръмотевица. Миналият август 18-годишната Теодора пострада по същия метод в Приморско. Съветите на спасители на плажа са по време на стихия да се отдалечим от морето и пясъчната линия, тъй като и водата и металните чадъри са проводници. Ако не успеем да избягаме, предлагат да се свием на кълбо, стоешком само на пръсти, предава Нова тв.

Експерти от БЧК допълват препоръките:

„ Трябва да заобикаляме високите дървета. Най-сигурно е да сме в автомобил. Ако сме в планината и няма къде да се скрием, търсим най-ниската точка, да вземем за пример шубрак ”, изясни Анелия Драганова от БЧК Бургас.

Трябва да изключим телефоните си и да се отдалечим от железни предмети. Ако въпреки всичко се наложи да оказваме първа помощ би трябвало да проверим дали пациентът е в схващане.

„ Ако липсват индикатори, подхващаме изкуствено дишане и сърдечен масаж ”, разясни Драганова.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР