Клисура и Панагюрище отбелязват 148 г. от Априлското въстание с

...
Клисура и Панагюрище отбелязват 148 г. от Априлското въстание с
Коментари Харесай

Клисура и Панагюрище отбелязват 148 г. от Априлското въстание

Клисура и Панагюрище означават 148 година от Априлското въстание с историческа възстановка, шествие и тържествена заря-проверка.

Повече от 130 самодейци и членове на национално сдружение „ Традиция “ от цялата страна ще вземат участие в историческата възстановка в Клисура .

Пресъздаването на събитията от Априлското въстание ще стартира в 12 ч. на пл. „ 20 април “.

В Клисура почитането на героите от въстанието стартира 20 години след провеждането му. Оттогава с малко спирания се вършат исторически възстановки.

Историческият музей в града демонстрира още веднъж изложбата „ Светини от април 1876 година “. Тя е експонирана за първи път праз 2016 година с истински реликви, оживели от Априлското въстание. В музея в Клисура се съхраняват камбаната, известила въстанието и икона от края на 18 век на Богородица и младенеца.

В Панагюрище тържествено празничната стратегия ще стартира от 11 ч. с шествие, което ще тръгне от Историческия музей в града и ще стигне до площад „ 20 април “.

Шествието ще бъде водено от Духовия оркестър „ Делчо Радивчев ”, ще вземат участие и членове на комитет „ Традиция ” с портретите на исторически персони от Четвърти революционен окръг.

На площада ще се състои обред по издигане на националното знаме, а по-късно ще бъде отслужен признателен молебен в църквата „ Свето Въведение Богородично ”.

Снимка: bTV

Вечерта в Панагюрище ще се организира тържествената заря-проверка. В нея ще вземат участие представителни военни подразделения от Четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски, както и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР