Посрещнаха с питка и мед спасителите от Турция, жертвите вече

...
Посрещнаха с питка и мед спасителите от Турция, жертвите вече
Коментари Харесай

Посрещнаха с питка и мед спасителите от Турция, жертвите вече са над 28 000


Посрещнаха с питка и мед спасителите от Турция, жертвите към този момент са над 28 000. С питка и мед посрещаха първите български избавителни екипи, които се прибраха от Турция. Те кацнаха на Летище София с двата военни самолета „ Спартан “.
На борда бяха планински спасители
от Българския Червен кръст (БЧК), спешното избавително звено на Столичната община, както и кучета – спасители, които участваха в издирването на оживели след земетресенията в Турция и Сирия.

„ Работихме на доста сложни места. Сгради на 15-16 етажа се бяха сринали със земята “, описа Стефан Георгиев от спешното звено на Столична община, който дружно с сътрудниците си е помагал в град Адана.
„ В момента имаме екип там, който ни смени.
Очакваме информация от тях и ги чакаме живи и здрави у дома “, уточни още той.

„ Първият екип от целия Европейски Съюз, който отпътува, бяха нашите момчета. Прибраха се живи и здрави. Най-важното е, че те са доста добре готови и подготвени “, показа пред публицисти кметът на София Йорданка Фандъкова.
Междувременно по последни данни след
пагубните трусове: Над 28 000 са жертвите в Сирия и Турция. В Турция жертвите са към този момент 24 617, а в Сирия починалите са 3574

Катастрофалните трусове в Турция, засегнали тежко и Сирия, са лишили живота на над 28 000 души, съобщи Франс прес, като се базира на данни на локалните управляващи на двете страни, съобщи Българска телеграфна агенция.
В Турция жертвите са към този момент 24 617, а в Сирия починалите са 3574.
Според Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били наранени от трусовете. Организацията насочи апел за събиране на 42,8 милиона $ за бедстващите.

Хуманитарни организации са обезпокоени от появяването на холера в Сирия.
Сирийското държавно управление позволи в петък
доставката на филантропична помощ в цялата страна, включително и в бунтовническите региони, в които 5,3 милиона души рискуват да се окажат без заслон.

За първи път от 35 години насам бе отворен и пропускателен пункт сред Турция и Армения за доставка на филантропична помощ за Турция.
Същевременно в Хатай макар студа отдолу под
отломките на рухнала постройка след 140 часа бе избавено 7-месечно дете на име Хамза. Според турски медии 2-годишно момиченце на име Ася, също е било избавено в Хатай. Спасени са били и 70-годишна жена на име Мнексе в Кахраманмараш, както и 35-годишната майка Йозлем и дъщеричката ѝ на 6 годинки Хатидже в Адъяман.
Междувременно паркинги, игрища и спортни зали
в Южна Турция към този момент са превърнати в спонтанни морги, където хората търсят околните си.

Близо 32 000 души са мобилизирани в избавителните интервенции в Турция. В региона са ситуирани и над 25 000 турски военни, които също оказват помощ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР