Посредникът от името на Африканския съюз в преговорите във войната

...
Посредникът от името на Африканския съюз в преговорите във войната
Коментари Харесай

Убитите във войната в Етиопия са 600 000


Посредникът от името на Африканския съюз в договарянията във войната сред Етиопия и силите на Тиграй съобщи, че " към 600 хиляди " души са починали в спора, почнал доскоро над две години, написа " Дневник ".

Това е оценката, споделена от някогашния президент на Нигерия Олосегун Обасанджо - в този момент интензивно участващ в разговора - в интервю за " Файненшъл таймс ". Даването на точна оценка на убитите е извънредно трудно два месеца откакто бе реализирано съглашение за преустановяване на огъня сред централното правителство в Адис Абеба и Народноосвободителния фронт на Тиграй, почнал през есента на 2020 година след обвинявания от държавното управление на Абий Ахмед Али, че бойците са нападнали обекти на армията.

Борбата на тиграйците за опазване на въздействието от годините на властническа власт в края на предишния и началото на този век се сблъска с опита на Адис Абеба да централизира страната. В жестокости в прерасналия в революция спор са упреквани и двете страни, правозащитни организации са ги упреквали във военни закононарушения, а непознати сили се впуснаха във въоръжаване на Адис Абеба. Войната след това обхвана и прилежащи райони.

По думите на Обасанджо в деня, в който бе реализирано примирието в Претория, столицата на Южна Африка, етиопски представител споделил: " Предотвратихме още 1000 смъртни случая дневно. "

Блокадата, която бе наложена на Тиграй, е една от аргументите да се откри мъчно броят на жертвите. Тим ванден Бемпт, откривател, представен от вестника и проучващ войната, счита, че е допустимо данните на Обасанджо да са " почти точни ": единствено убитите цивилни са сред 300 и 400 хиляди души - освен вследствие на принуждение, а и на недохранване и липса на достъп до опазване на здравето поради спора.

Ръководителят на етиопската комисия за човешките права реагира внимателно на изказванието на Обасанджо. " Не мисля, че в миналото ще знаем точния брой... само че е рационално да кажем, че са над 100 хиляди и може да са няколкостотин хиляди ", казва той пред Би Би Си, като напомня за разнообразни оценки от сред 100 хиляди и 1 млн. (не загатва предходните, попадащи под тези стойности, догатки на властите). Попитан дали е допустимо в действителност да става дума за 600 хиляди жертви, той прецизира, че е мъчно да се съгласи човек с някое съответно изказване. " Сред жертвите в последната война... е истината. "

В резултат на мирното съглашение Народноосвободителният фронт се съгласи да смъкна оръжията и да се демобилизира. Говорител на фронта съобщи предходната седмица, че огромна част от оръжията му към този момент са предадени на управляващите. Предстои да се види дали Абий ще успее да принуди всички еритрейски бойци - които се включиха на страната на Адис Абеба - да се приберат в прилежащата страна.

Това не е първият опит за помирение - през юни 2021 година държавното управление го разгласи едностранно и то бързо завърши след нова офанзива на фронта - само че е най-дълго издържалото от началото на спора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР