Посолствата на Украйна и САЩ реагираха на коментара на председателя

...
Посолствата на Украйна и САЩ реагираха на коментара на председателя
Коментари Харесай

Посолствата на САЩ и Украйна с остра реакция на думи на Соня Момчилова от СЕМ

Посолствата на Украйна и Съединени американски щати реагираха на коментара на ръководителя на Съвета за електронни медии Соня Момчилова по отношение на зверствата на съветската войска в Буча по време на окупацията на града през 2022 година

 

В началото на седмицата представителят на президента Румен Радев в медийния регулатор съобщи в предаването " Контракоментар " на Асен Генов в Ютюб, че с изключение на съветска агитация, в българските медии се следи и " агитация в противоположна посока ". Като образци за това тя даде изявленията " за заболяване на Путин, че бил починал, за Буча и т.н ".

След като изявлението на Момчилова за Буча провокираха мощно отвращение в общественото пространство, двете посолства също разгласиха позиции.

 

Украинското съобщи, че смята за неприемливи и манипулативни изказванията на ръководителя Соня Момчилова във връзка Бучанската покруса.

 

" Категорично настояваме, че е неприемливо изопачаването на обстоятелствата в изискванията на широкомащабната въоръжена експанзия на русия против Украйна. Трагедията в Буча беше приета от интернационалната общественост с приемането на декларация, към която Република България публично се причисли през април 2023 година След деокупацията на Буча напролет на 2022 година интернационалните специалисти записаха 1400 убийства (включително 37 деца), голям брой обстоятелства на изнасилвания, мъчения и други военни закононарушения. Към момента се проверяват съвсем 11 000 военни закононарушения в Киивска област.

 

Като цяло, в границите на активността на Международния углавен съд и Специалния арбитражен съд за следствие на закононарушенията на съветското политическо управление против Украйна са събрани доказателства за 96 000 военни закононарушения, както и опустошения на значима гражданска инфраструктура (повече от 100 000 обекта). Посолството на Украйна чака от Съвета за електронни медии и съответните български институции опровергаване и взимане на нужните ограничения за реагирането по отношение на рисковите и подвеждащи изказвания, касаещи зверствата на съветските окупатори в Буча, което опонира на формалната позиция на Република България като държава-членка на Европейски Съюз и НАТО ", написа в позицията на посолството на Украйна.

След него коментар на думите на Момчилова направиха и от посолството на Съединени американски щати. " Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с цялостна скорост, като отхвърля Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало кръвопролитие. Стотици мъже, дами и деца са убити безсистемно от съветските сили. Тези дейности са част от акция на необятно публикувано и систематично принуждение против цивилни жители. Не се заблуждавайте от лъжите ", приканиха от американското посолство.

Това не е първият случай, в който изявления на Момчилова провокират реакции както в България, по този начин и в чужбина. М.г. тя атакува безогледно журналистката Мария Черешева след нейно присъединяване в интернационалното следствие за нерегламентирана приложимост на мощ и нечовешко и унизително отношение от страна на българските гранични управляващи към мигранти, нелегално минали границата на страната и търсещи протекция. Впоследствие оставката на шефа на Съвет за електронни медии бе поискана от Българския хелзинкски комитет и от Асоциацията на европейските публицисти - България, а интернационалната журналистическа организация " Репортери без граници " окачестви изявлението й като неприлично за позицията, която заема.

Освен това в серия свои изявленията Момчилова оспори и дали българските публицисти и медии би трябвало да са на страната на Украйна след експанзията на Русия на нейна територия. Заради това сътрудниците на шефа си в СЕМ- Пролет Велкова и Симона Велева, желаеха оставката й, поради разпространение на " антидемократична агитация " и " кремълски опорни точки ". Искането им обаче не бе признато, като срещу гласоподаваха самата Момчилова, другият член на Съвет за електронни медии от квотата на Румен Радев- Габриела Наплатанова, както и Галина Георгиева, определена преди 4 година по предложение на ГЕРБ.

Два дни след изявлението на Момчилова Съвет за електронни медии излезе на уеб страницата си с позиция по казаното от нея. Прави усещане, че регулаторът не оповестява във връзка на какво се разгласява известието. Пълният му текст гласи: Съветът за електронни медии изрично не споделя каквито и да е внушения, свързани с отричането на зверствата в Буча. Става дума за колосален акт на мъчения и убийства на цивилни жители, поради отразяването на които Съвет за електронни медии се сезира преди повече от година.
По мотив войната в Украйна в Съвета за електронни медии са осъществени голям брой наблюдения на стратегии на радио- и телевизионни оператори за спазването на Закона за радиото и малкия екран. Налице са към този момент формирани административнонаказателни производства и са наложени имуществени наказания на снабдители, които отхвърлят жестокостите на войната.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР