Последвайте Гласове в .Нарушенията по веригите за доставки заради пандемията

...
Последвайте Гласове в .Нарушенията по веригите за доставки заради пандемията
Коментари Харесай

Европа и светът с мерки срещу инфлацията и справяне с недостига на електроенергия

Последвайте ”Гласове " в.
Нарушенията по веригите за доставки поради пандемията и вторичните последствия от съветската инвазия в Украйна доведоха до скок в цените на електрическата енергия, стоките и съществени услуги, съобщи Ройтерс. Това накара държавните управления в Европа и други елементи на света да подхващат ограничения, с цел да облекчат тежко засегнатите консуматори и компании.

Редица европейски държавни управления обрисуваха нови ограничения за справяне с евентуалния дефицит на електрическа енергия тази зима и бързат да подобрят енергийните мрежи, с цел да могат да споделят електрическа енергия предвид на извънредно понижените доставки на съветски газ на фона на войната в Украйна.
Испания изготви проекти, които могат да принудят енергоемките браншове да спрат произвеждане в интервалите на пиково търсене. Франция обяви, че се е подготвила  да изпраща газ на Германия от октомври, а Берлин съобщи, че енергийната корпорация " Унипер " (Uniper) е поискала избавителна финансова помощ от държавното управление. 
Русия, която доставяше към 40 на 100 от газа за Европейски Съюз преди нашествието в Украйна през февруари, оповести по-рано този месец, че стопира тръбопровода " Северен поток 1 ", защото западните наказания попречват активността му. Европейските политици обявиха, че това е предлог и упрекнаха Москва, че употребява силата като оръжие за напън.

Резкият спад в съветския експорт на гориво изправи държавните управления пред тежката задача да търсят енергийни запаси, само че и ги принуди да насочат предизвестия, че е допустимо спиране на електрозахранването на фона на опасенията от криза. 
Германската икономика вече се свива и евентуално ситуацията ще се утежни в допълнение през зимните месеци, защото потреблението на газ ще бъде кратко или отпускано на дажби, разгласи през днешния ден централната банка. Правителството в Берлин възнамерява да отпусне пакет от помощи на стойност 65 милиарда евро. 
Износът на природен газ от Франция за Германия може да стартира към 10 октомври, заяви френският регулаторен орган, откакто президентът Еманюел Макрон разгласи, че двете прилежащи страни ще си оказват помощ с електричество и газови потоци на фона на рецесията.
Франция ще ограничи нарастването на цените на електрическата енергия и газа за семействата до 15 на 100 следващата година. През август Париж одобри законопроект за 20 милиарда евро за увеличение на пенсиите и някои обществени помощи.
Испанската министърка на индустрията Рейес Марото съобщи, че, в случай че се наложи, опцията енергоемките компании да бъдат задължени да стопират работа при пикове на потреблението е на масата тази зима.
Компаниите ще бъдат обезщетени финансово, съобщи тя в изявление за испанската организация " Еуропа прес ", добавяйки, че сега няма потребност от сходни дейности.
Мадрид ще понижи от октомври Данък добавена стойност върху газа от 21 на сто до 5 на 100, а съседна  Португалия ще намали Данък добавена стойност върху електрическата енергия и ще даде еднократна помощ на чиновници, фамилии и пенсионери.
Унгария удължи действието на тавана за цените на горивата и питателните артикули до края на годината. 
Норвегия одобри отпущането на 3 милиарда норвежки крони (292,21 милиона долара) под формата на заеми и дотации. Правителството в Осло ще подкрепи и семействата за сметките за електрическа енергия. 
Италия утвърди на 16 септември нов пакет от помощи на стойност към 14 милиарда евро.
Полша ще отдели над 30 милиарда злоти (6,37 милиарда долара), с цел да компенсира разноските за електрическа енергия и да подкрепи фирмите. Варшава ще усили минималната работна заплата два пъти тази година. 
Чехия ще ограничи цените на газа и електрическата енергия идната година. 
Великобритания вероятно ще отдели над 100 милиарда лири (113,86 милиарда долара), с цел да ограничи растежа на разноските на потребителите за електрическа енергия за две години и да поддържа фирмите.
Хърватия ще сложи таван на цените на електрическата енергия от 1 октомври до март следващата година.
Финландия и Швеция ще дават гаранции за ликвидността на енергийните компании. 
Дания ограничи през август годишното нарастване на наемите до 4 на 100 за идните две години в допълнение към предходните ограничения.
САЩ ще предложат облекчение на задълженията на някогашните студенти, а показаният през август " Закон за понижаване на инфлацията " цели да намали цените на отпусканите с рецепта медикаменти и да вкара данъчни заеми за поощряване на енергийната успеваемост.
Канада обяви на 13 септември пакет на стойност 4,5 милиарда канадски $ (3,38 милиарда долара) с данъчни заеми за фамилии с ниски и междинни приходи и еднократно допълнение към обезщетение, което оказва помощ на хората с ниски приходи да си заплащат наемите. 
През август високопоставени лица от мексиканското правителство съобщиха, че дотациите за битка с инфлацията тази година към този момент са коствали към 575 милиарда песос (28,59 милиарда долара).
Бразилия води договаряния с Русия и арабските страни, с цел да увеличи доставките на дизел и да понижи цените на горивото. Петролният колос " Петробраз "   (Petrobras) неколкократно намали цената на бензина тази година, а през юли държавното управление понижи акциза върху горивата и увеличи обществените заплащания.
Чили оповести през юли проект за помощи на стойност 1,2 милиарда $, включващ трудови дотации и еднократни помощи за най-засегнатите жители. 
Тайланд удължи на 13 септември намаляването на налога върху дизела, отпусна дотации за електрическа енергия и увеличи минималната заплата. 
Япония ще показа още един стопански пакет през октомври в допълнение към рекордното нарастване на минималната заплата и априлския пакет от 103 милиарда $.
Индонезийското правителство нареди на 14 септември на районните шефове да удържат инфлацията на питателните артикули под 5 на 100. През август държавното управление утвърди да преразпредели дотациите за 24, 17 трилиона рупии (1,61 милиарда долара) за горива към обществени разноски.
Малайзия очаква да похарчи рекордните 77,3 милиарда рингита (17 милиарда долара) за дотации и помощи с пари в брой тази година.
Тунизийското правителство подписа на 15 септември съглашение с най-големия профсъюз за нарастване на възнагражденията в държавния бранш и на минималната заплата.
На 30 август Египет обяви пакет за подкрепяне на освобождението на товарите на пристанищата и понижаване на цените на стоките за египетските консуматори.
Република Южна Африка съобщи в края на юли, че понижава цените на горивата на бензиностанциите.
Боствана ще намали Данък добавена стойност с 2 на 100 за интервал от шест месеца.
Турция увеличи през юли минималната заплата с към 30 на 100 в допълнение към покачването с 50 на 100 в края на предходната година,
Саудитска Арабия и ОАЕ увеличиха през юли обществените си разноски. 
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР