Последният турнир от Големия шлем приключи – Ига Швьонтек и

...
Последният турнир от Големия шлем приключи – Ига Швьонтек и
Коментари Харесай

Битка за №1, Sofia Open и „Голямата четворка“: Какво предстои до края на сезона?


Последният шампионат от Големия шлем завърши – Ига Швьонтек и Карлос Алкарас завоюваха US Open и си потеглиха от Ню Йорк като №1 в света, само че сезонът към момента не е завършил.

Предстоият още два месеца, в които има събития, които можем да чакаме. Сред тях са събирането на „ Голямата четворка “ на Laver Cup, финалите на Купа „ Дейвис “, борбата за №1 в края на годината, Sofia Open и финалите на ATP и WTA.

Отборът на „ Голямата четворка “

Australian Open 2019 бе последният шампионат, на който Новак Джокович, Роджър Федерер, Анди Мъри и Рафаел Надал бяха дружно в схемата. На идния Laver Cup сред 23 и 25 септември освен ще ги забележим още веднъж на един корт, само че и в един тим.

Ако всичко се развие по проект, това ще е първият шампионат на Маестрото от Уимбълдън ’21, въпреки възобновяване от третата му интервенцията на коляното да не се развива съгласно упованията.

Има въпроси и по отношение на това дали Матадора ще бъде в състава, откакто след US Open загатна, че ще си даде отмора.

Ноле също пропусна Купа „ Дейвис “ заради персонални аргументи, само че при него най-вероятно става въпрос за сватбата на брат му – в случай че това е по този начин, едва ли ще попречи на присъединяване му поради обстоятелството, че тя към този момент се организира.

Можем единствено да се надяваме, че всеки от тях ще е на линия в Лондон.

Sofia Open

ATP 250 шампионатът в столицата още веднъж събра състав, който го трансформира в може би най-силния от тази категория за цялата година. Яник Синер предвожда схемата, само че българските почитатели безспорно ще се радват най-вече на завръщането на Григор Димитров в страната.

Там ще бъдат още тенисисти като Гаел Монфис, Стан Вавринка, Хуберт Хуркач, Пабло Кареньо Буста, Лоренцо Музети, Александър Бублик, Фабио Фонини и Джак Дрейпър, а огромната изненада бе появяването на Андрей Рубльов измежду квалификантите – международният №9 наподобява държи да играе, макар че е изпуснал датите за поръчка за главната скица.

Освен Димитров, България ще съставляват Димитър Кузманов и Александър Лазаров, а в пресявките – Адриан Андреев и Пьотр Нестеров. На двойки ще вземат участие тандемите Лазаров/Донски и Нестеров/Милев.

Купа „ Дейвис “

16-те страни, които се борят сред 13 и 18 септември ни дават борби с присъединяване на Алкарас, Мъри, Нори, Чилич, Беретини и Оже-Алиасим. За жал от конкуренцията по една или друга причина трябваше да се отдръпват Зверев, Надал и Джокович.

Водещите два тима от всяка група ще се класират за финалите в Малага в края на септември. Рууд и Циципас също играят за страните си.

Кой ще бъде №1 в края на годината?

Алкарас е най-младият лидер на класирането в историята на ранглистата, само че ще успее ли да задържи позицията си до края на сезона?

Между него и №3 Надал има единствено 930 точки разлика, което значи, че нищо не е обезпечено.

Не е ясно по кое време Рафа ще възобнови присъединяване си в Тура, само че в идващите седмици той може единствено да натрупа точки, защото няма да пази никакви. Алкарас също няма доста, които би трябвало да затвърди, само че същото не може да бъде казано за Рууд – предишният сезон той стигна до полуфиналите на ATP Finals, което му носи 400 точки.

Пътят на Медведев назад към челното място също не наподобява елементарен. Той има да пази точки в Париж (600), където игра край и на финалите на ATP (1000), където загуби борбата за трофея.

Само 17 души са завършвали година като №1, а последният, който е бил отвън „ Голямата четворка “, е Анди Родик от 2003 година. Сега наподобява единствено Рафа може да продължи тази серия.

Продължава и конкуренцията за местата в Торино. Засега Алкарас, Надал, Рууд, Циципас, Медведев и Рубльов, а Джокович също може да се озове там заради купата си от Шлема. Това би освободило една позиция, за която ще се борят мнозина – измежду тях Оже-Алиасим, Хуркач, Нори и Фриц.

Местата за финалите на WTA

US Open донесе много изясненост по този въпрос. Финалистките Швьонтек и Жабур към този момент са класирани, а идващите четири места са заети от състезателки, които играха най-малко четвъртфинали – Пегула, Гоф, Гарсия и Сабаленка.

Последните две позиции все още се заемат от Касаткина и Халеп, които отстъпиха в първия кръг на конкуренцията в Ню Йорк. Все още има късмет да се завоюват нови точки – три WTA 500 шампионата предстоят в Токио, Острава и Сан Диего, както и един WTA 1000 в Гуадалахара.

Въпреки това по всички проличава, че три от топ 6 в класирането ще пропуснат Финалите – Контавейт, Бадоса и Сакари.

Естонката има да пази доста точки след мощния завършек на 2021. Испанката и гъркинята ще се надяват да преоткрият формата си, откакто бяха разочароващи през лятото. Бадоса завоюва единствено един мач от Торонто, Синсинати и US Open, а Сакари – два.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР