Последният полет на президентския джет с Джон Ф. Кенеди и

...
Последният полет на президентския джет с Джон Ф. Кенеди и
Коментари Харесай

Още една мистерия от покушението над Кенеди – коя е Лейди Бабушка?

Последният полет на президентския джет с Джон Ф. Кенеди и брачната половинка му Жаклин на борда се приземява за финален път в Далас, щата Тексас на 22 ноември 1963 година Малко след кацането президентската лимузина, модел Lincoln Continental, със семейство Кенеди, губернатора на Тексас - Джон Конъли и неговата брачна половинка се насочва към центъра на града, поздравявайки натрупалите се тълпи от хора. В 12:30 настава цялостен безпорядък, откакто от непозната посока са създадени три точни изстрела в тялото на президента. Джей Еф Кей е убит от снайперист и умира 30 минути по-късно.

Lady Babushka: La misteriosa e ignota mujer que filmó el asesinato de John F.
— Guioteca (@Guioteca)
За тези, които търсят отговори на заплетени случаи, разрушават теории на конспирациите и слагат под подозрение публични сведения – ето още една тайнственост от покушението на Кенеди – загадката Лейди Бабушка.

Коя е Лейди Бабушка?

Веднага след започване на следствието за убийството на президента, полицията търси както очевидци, които да дадат показания, по този начин и значими улики от камери и фотоапарати, които вероятно да са уловили значим миг или подробност от нещастието. В суматохата надали някой е видял какво тъкмо се е случило, а камерите най-вероятно са били ориентирани към президентския антураж. Въпреки това полицията събра всички фрагменти от покушението, надявайки се да попадне на значима улика.

Lady Babushka: la mystérieuse femme qui aurait photographié l'assassinat de Kennedy; 55 ans plus tard, son identité n'a encore jamais été révélée et reste une énigme
— Photos Histoires (@PhotosHistos)
Сред тълпите от хора, които инстинктивно падат на земята или бягат, с цел да спасят живота си от следващи изстрели, проверяващите виждат странна фигура. Мистериозна жена с розов шал на главата, тъмни очила и кафяво палто, намираща се на стратегически близо до атентата място (на тревата сред улиците Elm и Main), която може да се окаже основен очевидец за откриване на убийството. Нейната идентичност обаче е неразгадана и до през днешния ден.

Забрадената с забрадка на главата жена незабавно сграбчва вниманието на спецслужбите, които се активизират да я открият, само че диря от дамата, която публицистите ще нарекат по-късно Лейди Бабушка (The Babushka Lady) - няма. Тя, както и нейното държание, са цялостна тайнственост и с годините се будят десетки тайни теории. Смята се, че с изключение на очевидец на случилото се, Лейди Бабушка може да е снимала момента на покушението на 35-ия президент на Съединени американски щати. Нищо обаче не е несъмнено.

Lady Babushka: la mujer misteriosa que grabó el asesinato de Kennedy, su identidad jamás fue descubierta
— Imágenes Históricas (@HistoriaPhotos)
Поведението ѝ буди голям брой съмнение. От анализите на фрагментите от Далас не излиза наяве за какво търсената продължава да снима (ако въобще снима с камера или фотоапарат) след момента на стрелбата против Кенеди. Мистериозната жена се намира на значимо място в парк Dealey Plaza и в случай че в действителност е снимала, както се допуска, то на апарата ѝ сигурно има нещо доста скъпо.

Според анализатори тя не дава знаци на суматоха или тревога, с което буди още по-голямо съмнение. Когато всички останали са седнали на земята, тя наподобява е запазила самообладание, нетипично за една елементарна жена. Сякаш без да бърза изключително се слива с тълпата и изчезва.

Не имат вяра, че са я разкрили

През годините няколко души претендират да са Лейди Бабушка, само че техните изказвания са изрично отхвърлени заради липса на здрави доказателства. Една от претендентките се появява седем години след убийството на Кенеди и нейното име е Бевърли Оливър. Тя твърди, че е снимала цялото ликвидиране с камера Super 8 film Yashica, само че не разполагала със записите, защото при нея пристигнали мъже, които се показали за сътрудници на ФБР и конфискували лентите без да ѝ ги върнат. Тя самата не посмяла да потърси скъпото си владеене, тъй като към това време се тормозила, че могат да я задържат за владеене и приложимост на марихуана.

USA: Assassinat de Kennedy | Qui était Lady Babushka | Documentaire
— EL Bouchtili Kamal (@Kamalstar1979)
Историята ѝ още тогава звучи неправдоподобно и съгласно някои източници е „ яхната “ от локални медии и режисьори на документални филми, които много я доукрасяват. Освен всичко, тя твърди, че познава персонално Джак Руби, притежателят на локален бар, който убива в ареста главният обвинен за атентата против Джон Кенеди - Лий Харви Осуалд.

Противниците на нейната история незабавно я разкритикуват по две аргументи. Едната е, че въпросната камера Super 8 film Yashica стартира да се създава чак след 1969 година Други скептици акцентират обстоятелството, че поради нейната възраст и телосложение през 1963 година Бевърли е 17-годишна слаба и висока госпожица, което няма нищо общо с визията на търсената от фотосите зряла и по-ниска на растеж жена.

През 1994 година Оливър издава книга, която обаче е възприета по-скоро като добре скалъпена история за печелене на известност и по този начин и не се носи огромни доходи.

Агент на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и други теории на конспирацията

След несполучливата за доста версия на Бевърли Оливър феновете на тайните теории позволяват, че Бабушка в действителност е мъж, съдейки по телосложението и разкрачената поза. През 63-та година Студената война е в своя пик и възможна руска диря по случая не може и не трябва да бъде пропусната. Така мнозина позволяват, че този мъж е съветски разузнавач, сътрудник на руското Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който държи не камера, а револвер или бинокъл. Според други теории тя е скришен сътрудник на американските служби, делегат на кубинската мафия и така нататък Но, кой знае?

Lee Harvey Oswald was a CIA agent & was involved in a CIA operation 3 months prior to JFK assassination.
— facts homie (science, history, math, animal, food) (@FactsHomie)
Въпреки формалното откриване на причинителя още в първите дни след атентата и залавянето на Лий Харви Осуалд, казусът „ Кенеди “ е необятно подложен на критика, хората са жадни за истината, а тя като че ли в никакъв случай няма да излезе нескрито. През последните години двама президенти - Доналд Тръмп през 2017 година и Джо Байдън през декември 2022 година издадоха заповеди, с които в Съединени американски щати се разсекретиха хиляди нови документи, свързани с убийството на някогашния президент. И все пак – към момента нищо, няма нова диря, която да задоволи нестихващия интерес към трагичния 22 ноември 1963 година А вие вярвате ли, че Бабушка държи изчезналото парче от пъзела?



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР