Последният месец бе изключително турбулентен в Левски. От клуба си

...
Последният месец бе изключително турбулентен в Левски. От клуба си
Коментари Харесай

Наско Сираков избухна: Не съм жрица на повикване

Последният месец бе извънредно турбулентен в " Левски ". От клуба си потегли старши треньорът Станимир Стоилов, извел " сините " до първи трофей след 13-годишно очакване. Причината – разлики във вижданията за ръководство на клуба. Изпълнителният шеф Ивайло Ивков пък бе освободен по решение на притежателя Наско Сираков.

Трусът на стадион " Георги Аспарухов " разпали война сред част от почитателите и управлението. Месец по-късно, обстановката видимо наподобява по-спокойна, само че не и овладяна. Ето какво показа по вчички тези тематики Сираков пред " Труд news ".

- Господин Сираков, месец след измененията в клуба, каква е настоящата обстановка в " Левски "?

- Нормална. В интерес на истината, някои от измененията не бяха мечтани нито от мен, нито от " синята " общественост. Решението на Стоилов бе такова, че нищо друго не ни остава, с изключение на да продължим напред.

- Започна ли да се подрежда пъзелът пред вас след раздялата със Стоилов, щаба му и Йончо Арсов? Имате ли концепция кой ще оглави школата?

- Да, много хора си потеглиха, само че тези 2 месеца, които оставаха от този момент до края на шампионата, не искахме да вършим доста внезапни придвижвания. При всички положения ще има началник на школата и старши треньор за идващия сезон. Дали ментор ще е Елин Топузаков или някой различен, ще забележим, животът продължава. " Левски " може без всеки, безусловно без изключение. Няма какво да униваме и да се връщаме обратно. Във футбола постоянно съм казвал, че няма през вчерашния ден, а през днешния ден и на следващия ден.

- Стоилов, Шолак, Диксън – коя сага бе най-болезнена за вас? След раздялата с Мъри самичък признахте, че това е била най-тежката нощ.

- От тези саги и Стоилов беше част от тях, не са единствено мои. Иначе да, откакто има нещо, което върви, а тимът се развива, постоянно е неприятно, когато се стигне дотук. За мен е ненадейно, само че аз съм се сблъсквал с какви ли не обстановки и неприятности. Ако започнеш да съжаляваш и да гледаш обратно, доста по-трудно ще влезеш още веднъж в верния коловоз.

- А чувал ли сте се със Стоилов от раздялата насам?

- Не, не съм се чувал, само че и не сме се карали. Получих известие за рождения ми ден. Предполагам, че и той има потребност от време, с цел да му се проветри главата.

- Даниел Боримиров бе разгласен като краткотрайно изпълняващ длъжността изпълнителен шеф. Понякога краткотрайните неща са най-дългосрочни?

- Водим диалози с…искам да е младеж, образован. Трябва да има няколко неща в своето CV– да схваща от финанси, маркетинг. Водим диалози, при всички положения ще намерим човек.

- Идеята на Бизнес клуб " Левски " по кое време и по какъв начин се зароди?

- Скоро ще разбираем всичко на конференция. Идеята е на повече от 6 месеца, прецизират се към момента някои неща и елементи. Имахме концепция на 11 май да създадем конференция, само че не сме изцяло подготвени. Има още какво да почистим, с цел да разясним всичко. Идеята е той да е в помощ на футболния клуб.

- Има ли интерес след учредяването на сдружението?

- Има, несъмнено, има и запитвания. Доколко ще бъде огромен, ще си проличи в идващите месеци. Каквото и да приказваме на тази тематика, изпреварваме събитията. Скоро ще обявим всички елементи.

- Споменахте, че концепцията датира от 6 месеца, останалите хора в клуба, които напуснаха след това, бяха ли поканени да вземат участие в учредяването?

- Специално на Стоилов бях споделил. Той беше наясно. Задържахме концепцията, тъй като чакахме развиване по договорката с " Юнайтед Груп ".

- Наскоро загатнахте, че се задава нещо позитивно. Има ли развиване по тематиката и може ли да разкриете защо става въпрос?

- Продължавам да го вардя в загадка. В момента, в който се случи, " синята " общественост ще бъде известена.

- Каква част от дълга към Национална агенция за приходите е изчистен след новата договорка, съгласно която 30% от приходите на клуба влизат непосредствено по сметките на страната?

- В момента върви акцията за акциите. Всички доходи, които постъпят, ще бъдат вкарани в Национална агенция за приходите. На този стадий точни суми не мога да дам, най-добре е основният счетоводител на клуба да разяснява тематиката.

- Как гледате на акцията с акциите? Сред почитателите бе призната със смесени усеща, тъй като не всички имат опция да си купят?

- Ограничени сме от закона, тъй че при всички положения ние не можем да вършим обществено предложение. Най-нормално е, че доста хора, които имат предпочитание, няма да могат да си вземат акции. Работим по тази акция с концепцията в края на годината да има втора такава. Сега нямахме задоволително време. Следващата ще бъде доста по-добре проведена, ще мога да посетя повече обитаеми места в България. Там, където правихме срещи, видяхме, че има сериозен интерес.

- На последната ви конференция обявихте, че към този момент сте притежател на клуба, а не страж на акциите, както самичък се определяхте по-рано. Какво се промени?

- Това е истината. Преди една година го усещах по този начин, в този момент го усещам по различен метод. Казвам това, което мисля и чувствам. Знам, че на някои хора не им харесва, само че доста малко ме вълнува. Истината е, че сега аз съм мажоритарният притежател на " Левски ".

- Друга една конференция обаче по този начин и не се състоя – кой докара " Левски " до тези отговорности. Има ли проблем тя да бъде осъществена?

- Никога не съм упорствал за такава конференция, само че и в никакъв случай не съм бягал от възможното й осъществяване. След като Мъри няколко пъти съобщи, че желае да я има, аз му дадох всички документи, които бяха направени персонално за него. Бях подготвен да се организира този брифинг, откакто това бе негово предпочитание, само че след това той отхвърли да се яви. Но няма да излязат някакви чудеса, всички данни са обществени, влиза се и се чете. Всяка година " Левски " е имал финансов доклад, одит, тези неща са ясни.

- Защо тогава Стоилов толкоз настояваше да има конференция? Има ли нещо прикрито?

- Скрито няма нищо, безусловно. Това са числа, които са обществени. Защо отхвърли да се яви, би трябвало да питате него.

- Какъв профил ще има новият треньор на " Левски " и на какъв стадий от търсенето сте?

- Имаме много оферти на масата. В управлението има футболни хора като Христо Йовов и Даниел Боримиров, обсъждаме съвсем през ден този проблем. Искам да е добър идващият треньор, футболно образован, не по душа…

- Българин или чужденец? И тези имена, които са на масата, сами ли се оферират?

- Предлагани са ни от разнообразни мениджъри, само че дали ще е българин или чужденец, ще се взема решение занапред. Когато определим кой ще е треньор, той ще има основната дума по селекцията. " Левски " сега има добър и първокласен състав. Разбира се, при всички положения ще търсим 2-3 качествени попълнения, в случай че няма изходящи прехвърляния.

- А има ли вид Елин Топузаков да остане отпред на " Левски "?

- Има, несъмнено. От него и от резултатите зависи…

- Фатално ли ще е, в случай че " Левски " не се класира за Европа? Чия ще е отговорността, в случай че отборът не играе в евротурнирите?

- Не, няма да е съдбовно. Ако заслужаваме с играта да се класираме, ще се класираме. Ако не, значи не сме създали задоволително през цялата година. Имахме доста тежък интервал от 11 мача без победа. Все отново мисля, че сме на добра изходна позиция преди плейофите и всичко зависи от нас.

- След последния дуел с " Локомотив " (Пд) имахте искания към съдийството. Очаквате ли още удари под кръста в плейофите, когато действително ще се разпределят местата за Европа?

- Чакайте, това са най-нормалните неща за българския футбол, към този момент нищо не ни учудва. Този човек (б.а съдията) бе изпратен в Благоевград, с цел да завоюва " Ботев ". На нас пращат предходния кръг рефер от Пловдив да свири на " Герена ", който ни обезкости с Андриан Краев и Филип Кръстев. Сега ни пращат арбитър от Варна, в случай, че битката ни за Европа е с " Черно море ". И то индивида усмивка, който на цяла България е ясно на кого слугува. Само че действително ние нищо не можем да създадем. Не желаеме и да се оплакваме. Казали сме си нашето мнение за работата на този футболен съюз.

- Отправихте ултиматум към БФС за ексклузивен Конгрес, който изтече преди 5 месеца. Има ли смяна в позицията ви?

- Не, само че имаме задоволително проблеми сега в самия клуб, с цел да отделяме време и сила за футболния съюз…

- Но в даден миг този проблем ще бъде още веднъж на дневен ред?

- Проблемите в българския футбол са толкоз, че неизбежно ще пристигна този миг. Тези проблеми в случай че не се вземат решение, ще продължаваме да имаме сходни резултати на националния тим. Всичко е взаимосвързано.

- На последния Конгрес подкрепихте кандидатурата на Борислав Михайлов с думите за въпросното 40-годишно другарство. Днес в какви връзки сте с него?

- Умея да деля професионалните от персоналните връзки. С Боби в персонален проект нямаме проблеми, аз имам искания към работата на футболния съюз и по тази причина ги показвам.

- Има ли решение на казуса с почитателите, защото очевидно има разделяне?

- Война не повеждам с безусловно никого. За мен е най-добре всички почитатели да са обединени и да поддържат тима. Ако на някой не му харесва нещо или избран човек, това си е негов проблем. Не мога да влияя на всички по идентичен метод, няма и да се стремя. Разговори мога да повеждам с безусловно всеки, да заповяда. Не тичам от срещи и коментари…

- Но не присъствахте на една среща с почитатели, на която бяха Даниел Боримиров, тогавашният изпълнителен шеф Иво Ивков и треньорът Станимир Стоилов...

- Съжалявам доста, аз не съм продажница на повикване, тъй като те решили 4 дни преди Общото заседание да си вършат среща с управлението. Не бях в София и го заявих. Дни по-късно бях на Общото заседание и всевъзможни въпроси, каквито желаеха, можеха да бъдат обсъдим там.

- Получавал ли сте закани, откогато сте отпред на " Левски "? Появи се информация, че сте наели защита, само че се оказа подправена новина…

- Никога не съм бил с защита и нямам желание. Заплахи съм получавал от обикновени видове, само че те не знаят с кой си имат работа. Това не може да ми влияе или да ме уплашат току-тъй.

- Част от последователите имаха опция да видят онлайн новия стадион на " Ботев ", както и строящият се подобен на " Локо " в Пловдив. Логично и те се питат по кое време " Левски " ще има съвременно оборудване?

- Първо би трябвало да си оправим проблемите с Национална агенция за приходите, които са насъбрани с годините. Истината е, че през последните повече от 10 години " Левски " се трансформира в синоним на неучтивост към доста страни – страна, мениджъри, футболисти. До 2008 година бяхме приблизително европейски клуб като организация и държание. Ако погледнете какъв брой каузи са водени, а и не престават да се водят, ще видите защо става въпрос.

- А има ли проблем " Левски " да строи нов стадион тук, на мястото на настоящия, тъй като и тази тематика е някак неразбираема?

- Аз ще съм най-щастливият човек " Левски " да има нов стадион като този, който видяхме в Пловдив. Но има по-належащи проблеми за решение. При всички положения сега, в който си оправим нещата с Национална агенция за приходите, ще помислим за нов стадион и ще се обърнем към страната.

- Освен казуса с Национална агенция за приходите, има ли различен, който ви тревожи?

- Кой ще бъде треньор на " Левски " за идната година. Това е единственото, което ме тревожи като се изключи Национална агенция за приходите, несъмнено. Този проблем с страната е приоритет сега. Това е воденичен камък, който ни виси на шията и в случай че желаеме да се превърнем още веднъж в приблизително европейски клуб с естествени връзки към всички, би трябвало да стартираме от казуса с страната.

- Феновете на ЦСКА не престават да питат по какъв начин по този начин техният клуб банкрутира, а " Левски " не…

- Да си питат тогавашните ръководители на клуба.

- В началото на юни се навършват 3 години, откогато взехте акциите от Васил Божков. Така ли си представяхте клуба 3 години по-късно и удовлетворен ли сте от свършената дотук работа?

- Винаги съм си го представял, че ще е извънредно мъчно, оказа се, че е даже по-трудно. Това е нещо, което ми носи и доста огромно задоволство. Неведнъж съм казвал, че за мен това е задача. Някои сладури побързаха да ни банкрутират, знам, че доста им се желае, само че могат да бъдат безусловно сигурни, че " Левски " няма да банкрутира. Клубът ще си почисти отговорностите към Национална агенция за приходите. Това е 100% несъмнено, да не се тормозят.

- А имаше ли миг, когато сте били пред отричане? Кога бе най-трудният миг?

-Първата година бе извънредно тежка, имахме милиони отговорности към настоящи и някогашни футболисти, доста дребен интерес за реклама и спонсорство. Светлина в тунела се появи при подписването на контракт с генералния спонсор и несъмнено, с помощта на въпросния договор се случи и завръщането на Мъри. Мисля си, че в този момент " Левски " е на напълно друго равнище.

- Има ли нещо, за което съжалявате за тези 3 години? Някоя неточност, която сте позволили?

- Безгрешни хора няма, аз не върша изключение. Истината е, че не скърбя за безусловно нищо. За мен спасението на " Левски " е задачата на живота ми. Не съм от тези хора, които се отхвърлят по средата на пътя и ще го спася.

- А по какъв начин си представяте " Левски " след още 3 години?

- Иска ми се да кажа в Шампионска лига. Представям си го с безусловно изчистени отговорности към страната след 3 години и със почнал градеж на останалите браншове.

- Възможно ли е?

- Защо да не е допустимо? Разбира се, като вярваш, обикновено е да се случи. Като работиш и правиш нещата вярно, това е най-нормалното нещо.

- За край, кой е най-яркият миг дотук, откогато поехте клуба?

- Безспорно това е спечелването на Купата, само че освен за мен, а за цяла " синя " България. Беше безапелационно и справедливо и несъмнено отстраняването на ПАОК. Но се надявам през идващите 3 години да имам повече от тези два момента, които да ме създадат същински благополучен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР