“Последните няколко седмици бяха изключително трудни, разказва Халима Халил Абу

...
“Последните няколко седмици бяха изключително трудни, разказва Халима Халил Абу
Коментари Харесай

Никой не не го е грижа за нас: палестинци на Западния бряг

“Последните няколко седмици бяха извънредно сложни ”, споделя Халима Халил Абу Айд. Тя е майка на две дребни момиченца и живее в палестинското село Хирбет Сусия – южно от Хеброн на окупирания от Израел Западен бряг. Преди месец израелски заселници нахлули в дома ѝ, до момента в който фамилията спяло. Пребили брачна половинка ѝ и му сложили ултиматум: “Трябва да напуснете къщата. Ако не го извършите, ще ви гръмнеме. И ще би трябвало да унищожите къщата ”.

От началото на войната на Израел против Хамас израелските заселници са нараснали натиска против хората в тяхното село, споделя Абу Айд. “Мародерстват, трошат, тормозят ни. Последно нападнаха брачна половинка ми и негов родственик ”. 29-годишната жена споделя, че една от дъщерите ѝ почнала да повръща от боязън.

Насилие против палестинците в Западния бряг

От години Хирбет Сусия е подложена на тормоз от страна на заселниците от околните израелски селища и ферми. От Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси настояват обаче, че след нападението на ислямистката организация Хамас против Израел насилието от страна на заселниците и гоненията на палестинци в окупирания Западен бряг са се нараснали " доста ".

Войната на Израел против Хамас в Газа се отразява съществено и на палестинците на Западния бряг. От 7 октомври насам 168 палестинци са били убити там от израелските военни, а други осем - от израелски заселници, оповестяват от Службата за съгласуваност на филантропичните въпроси на Организация на обединените нации. Има и трима израелци, починали от палестински набези.

Халима Абу Айд се тормози за фамилията си, което било заплашвано от израелски заселнициСнимка: Tania Kraemer/DW

По данни на Организация на обединените нации 16 бедуински и аграрни общности, в които живеят към 1150 души, са били разселени и принудени да се изтеглят или да разрушат домовете си. Някои от тях са били принудени да изоставят и имуществото си. Групи за отбрана на правата на индивида са документирали няколко такива случая, като да вземем за пример в Хирбет Сусия, където въоръжени заселници са влизали в палестинските села и са заплашвали жителите да ги изоставен.

Хирбет Сусия е дребна общественост от палестински фамилии – множеството се прехранват от земеделие и отглеждане на животни. Но опасността от набезите на израелските заселници тегне над другояче спокойното населено място. “Къде да отидем? Какво желаят от нас? Искат да ни вземат домовете, това го знаем от предишното. Но къде да отидем? Това е домът ни, не можем да го напуснем ”, споделя Абу Айд.

Достъпът до някои села е блокиран

Жителите на Хирбет Сусия сега са принудени да прескачат стени, с цел да стигнат до домовете си - входовете към селото са блокирани. “На 16 октомври пристигнаха израелски заселници в униформи и бойци, караха и булдозер ”, споделя Насер Навайа, деятел от израелската правозащитна организация B'Tselem, който също живее в селището. “Блокираха всички пътища към Сусия и повредиха две цистерни за вода ”. Според правозащитника има и трета цистерна с отрязани тръби.

Някои поданици на селото разчитат на израелските деятели, които следят протичащото се непрекъснато. Но те също са атакувани и унизени от заселниците, които от време на време носят военни униформи. Йехуда Шаул е израелски деятел и правозащитник, който оказва помощ на хората в селата на Западния бряг. “Години наред армията не се намесваше, с цел да отбрани палестинците ”, споделя Шаул. “Откакто стартира войната, израелските заселници са част от отрядите на резервисти - с униформи, оръжия, цялостно снаряжение и престижа на военни. Палестинците няма по какъв начин да се защитят “, изяснява той.

В публично изказване на израелските военни се споделя, че " ролята на израелската войска е да поддържа сигурността на всички поданици на района и да предотвратява тероризма и дейностите, които заплашват жителите на страната Израел. В случаи на нарушавания на закона от страна на израелци, израелската полиция носи главната отговорност за разглеждането на тези случаи ”.

Палестинците в Хирбет Сусия живеят оскъдно - прехранват се от земеделие и животновъдствоСнимка: Tania Kraemer/DW

Израелските сили за защита обаче обявиха също, че бойците в региона се сблъскват с принуждение, ориентирано против палестинци или тяхната благосъстоятелност. " В тези случаи бойците са длъжни да се намесят, с цел да спрат нарушаванията и, в случай че е належащо, да задържат обвинените до идването на полицията ", се споделя в изказването.

По седем набези дневно

Според службата за съгласуваност на филантропичните въпроси към Организация на обединените нации от 7 октомври насам са регистрирани над 240 набези против палестинци, които са осъществени от израелски заселници. Организация на обединените нации удостоверява, че интензитетът на офанзивите се е нараснал, като към този момент има приблизително по седем такива набези на ден. Преди началото на войната, те са били по три дневно.

Тези набези доведоха до изселването на цели общини, изключително в по този начин наречената зона С, която заема към 60% от окупирания Западен бряг. Зоната С бе основана през 1995 година като част от споразуменията от Осло и трябваше последователно да бъде трансферирана под палестинска администрация. Въпреки това регионът към момента е под цялостен израелски надзор в региона на сигурността и администрацията.

Израелският деятел Шаул моли към интернационалната общественост да откри политическо решение. " Палестинска страна не може да бъде основана от 165 изолирани между тях анклава, заобиколени от израелски селища и с доминираната от заселници зона С ", споделя той. " Ако не бъде включена Зона С, няма по какъв начин да се реализира решението за палестинска страна ".

За някои палестинци всяка помощ е очевидно към този момент закъсняла

Например за Салах Ауад - пастир от прилежащо село. Той напуснал дома си на 15 октомври, тъй като нападенията и заканите на заселниците не спирали. “Идваха всеки петък и събота. Унищожаваха нещата ни, заплашваха ни. Не устоях повече и си потеглих ”, споделя той. Мъжът към този момент няколко пъти се е местил поради закани и тормоз. На новото място, където се е наложило да иде, няма места за паша на животните му. Той се пита по какъв начин да живее отсега нататък. “Аз съм пастир ”, споделя мъжът. “Без животните ми съм нищо. Какво да върша? ”. За него няма доста вяра, че нещо ще се промени. “Никой не не го е грижа за нас ”.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Последиците от израелския удар по бежанския лагер Джабалия

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР