Последните двама живи участници от община Мездра във Втората световна

...
Последните двама живи участници от община Мездра във Втората световна
Коментари Харесай

Заслужено признание за последните двама живи фронтоваци в община Мездра /снимки/

Последните двама живи участници от община Мездра във Втората международна война (1939-1945 г.) са офицерите от запаса капитан Илия Григоров (97 г.) и поручик Никола Илиев (95 г.). И двамата през днешния ден се радват на спокойни старини - бай Илия живее при сина си в с. Царевец, а за бай Никола се грижи щерка му в Мездра.
Бившите фронтоваци бяха посетени в домовете им от представители на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), водени от ръководителя на Областния съвет на Съюза Лъчезар Генов. С известно забавяне заради изключителната епидемиологична конюнктура в страната, той връчи на двамата ветерани юбилейни медали „ 75 години от Втората международна война” и почетни грамоти във връзка годишнината от Победата над хитлерофашизма.
Генов прочете заповеди на министъра на защитата Красимир Каракачанов за награждаването на Григоров и Илиев с влиятелното отличие, учредено особено за българските ветерани във връзка със 75 години от приноса на Българската войска за успеха над хитлеристка Германия.
При връчването на оценките ръководителят на регионалното управление на Съюза поздрави фронтоваците, като акцентира, че присъединяване им в заключителния стадий на войната е съизмеримо с подвига на национални герои. Затова те заслужават безконечната респект и почитание на поколенията.
Двамата ветерани получиха и скромни парични средства от Централния директорски съвет на СВВБ, а общинският консултант Надежда Йорданова и Наталия Христова-Горанова, шеф на Общинския център за обществени услуги и действия, им бяха обезпечили пакети с десерти.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР