Последните данни на Българската народна банка (БНБ) сочат, че вземанията

...
Последните данни на Българската народна банка (БНБ) сочат, че вземанията
Коментари Харесай

Автомобил на лизинг и еврозоната: Част от договорите ще се променят

Последните данни на Българската национална банка (БНБ) сочат, че вземанията по контракти за финансов лизинг на леки коли са възлизали на 2.684 милиарда лева в края на 2023 година. За това по какъв начин можем да разбираем този годишен растеж от над 25%, money.bg се обърна към Българската Асоциация за Лизинг (БАЛ).

Според експертите ръстът се дължи на две съществени аргументи.

Първата е решаването на казуса с произвеждане на коли, който беше провокиран от три съществени фактора: Ковид пандемията; неналичието на задоволително произвеждане на процесори и други съставни елементи за автомобилите; и прекосяването към електрически коли, което постановяваше сериозна промяна в производителите на коли.

" Тези три фактора провокираха съществено закъснение в производството и доставката на коли. Проблемите се взеха решение в огромна степен в края на 2022 година, което докара до засилени доставки и излъчвания на коли през 2023 година Това от своя страна усили и по натурален път безспорните стойности на лизинговото финансиране по отношение на 2022 година ", разясниха от БАЛ.

Втората причина за нарастване на размера на лизинговото финансиране като цяло са инфлационните процеси. Не единствено съответните такива в България и в Европейски Съюз, само че и като цяло в международен мащаб.

" Голяма част от производителите на коли са отвън Европейски Съюз и поради високата инфлация 2021 до 2023 година цената на нови коли се увеличи доста. Липсата на доставки докара и до нарастване на цените на втора ръка коли. В този смисъл, нарасналите цени са спомагателен фактор, които по натурален път усили общата сума на лизинговия портфейл и способства за този скок по отношение на предишни години ", разясниха специалистите.
 Плюсове и минуси на еврозона: Кой е единственият сигурен <a href=бонус от единната валута за България? " >
Плюсове и минуси на еврозона: Кой е единственият сигурен бонус от единната валута за България?

Ето какво споделиха по време на присъединяване си в подкаста Money.bg Лични финанси икономистите Георги Ангелов от ИПИ и Георги Вулджев от ЕКИП

От какво зависи цената на лизинга?

Като цяло цената на лизинговите услуги зависи от три съществени фактора, а точно цената на обекта, който ще се финансира (в най-често срещания случай това е автомобил), цената за обслужването по лизинговия контракт и не на последно място и цената на финансирането.

" Ако първите два фактора са непосредствено свързани с инфлационните процеси, то цената на финансирането е косвено обвързвано с инфлацията, през равнищата на главния лихвен % и респективно лихвите по кредитирането. В този смисъл, упованията за преодоляване на инфлационните процеси несъмнено основава упования и за следен растеж на цената на лизинговите услуги, в това число в частност във връзка с лихвите ", показаха от БАЛ.
 Снимка 656797
Източник:

Еврозоната и цената на лизинговите услуги

Присъединяването на България в еврозоната е стратегически приоритет на държавното управление. Дали то ще се случи през 2025 година или не към момента не ясно, само че едно е ясно - главно терзание на хората е дали откакто приемем единната валута животът у нас ще нарастне, включително договорите за заем и лизинг.

" Както отбелязахме към този момент по въпроса за инфлацията, по тематиката с влизането в еврозоната предстоящите резултати върху лизинговите услуги още веднъж са във връзка с цена на лизинговия обект, цена на услугите по контракта за лизинг и цена на финансирането. Тук би трябвало да отбележим, че в лизинговата промишленост в страната са добре познати, както левовите лизингови решения, по този начин и такива, които са котирани непосредствено в евро ", обясниха от БАЛ.

И допълниха, че в този смисъл промени могат да се чакат единствено по част от лизинговите покупко-продажби , а точно тези които са подписани или настоящо се оферират в лв..
 Експлозивен напредък на ипотечните заеми
Експлозивен напредък на ипотечните заеми

Икономисти сигнализират за притеснителни трендове

" При всички случаи от превалутирането от лв. в евро не чакаме никакви курсови разлики, защото упованията са това да се направи по настоящия централен курс според експлицитна разпоредба на Българска народна банка. Клиентите ни ще бъдат задоволително транспарантно осведомени за направените промени и ще могат да съпоставят лизинговите им отговорности в лв. и евро за задоволително дълъг интервал от време ", споделиха още от сектора. И подчертаха, че що се отнася до лихвеното ценообразуване не биха могли да се ангажират с съответни промени или трендове, защото това напълно ще зависи от лихвената политика на ЕЦБ, както и на комерсиалните банки по предоставяните от тях кредитни артикули.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР