Последните части от руските миротворци, ръководени от генерал-полковник Андрей Сердюков,

...
Последните части от руските миротворци, ръководени от генерал-полковник Андрей Сердюков,
Коментари Харесай

Последните руски миротворци се изтеглиха от Казахстан

Последните елементи от съветските миротворци, ръководени от генерал-полковник Андрей Сердюков, излетяха от Казахстан и се връщат в Москва, оповестиха пред кореспонденти от съветското министерство на защитата, съобщи ТАСС.

" Четири самолета на съветската военнотранспортна авиация с миротворци на борда са изхвърчали от летищата в Нур Султан и Алмати на Република Казахстан. С четирите самолета на съветското министерство на защитата ще се върнат вкъщи последните подразделения миротворци и командването на миротворческия контингент отпред с генерал-полковник Андрей Сердюков ", обявиха от военното ведомство.

Преди да поемат по пътя към Русия военачалник Сердюков акцентира, че миротворците на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) са изпълнили задачата си и против тях не е позволена нито една провокация.

225 души починаха, а над 4500 бяха ранени при безредиците в някогашната руска република, избухнали при започване на януари поради повишението на цената на втечнения газ. На 5 януари тълпи щурмуваха и подпалиха държавни здания, коли, банки и магазини в няколко огромни града. Заради протестите президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев изиска помощ от управителен от Русия боен блок и в профил настойника си и предходник на поста Нурсултан Назарбаев от управлението на националния Съвет за сигурност.

Москва изпрати над 5000 бойци и бойна техника в Казахстан, а на 13 януари след потушаването на безредиците, първите съветски подразделения стартираха изтеглянето си.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР