Последните 52 блока са поканени да кандидатстват по новата програмаНационалната

...
Последните 52 блока са поканени да кандидатстват по новата програмаНационалната
Коментари Харесай

Заради недостиг на 46 млн. лв.: Спират санирането с пари от бюджета


Последните 52 блока са поканени да аплайват по новата стратегия

Националната стратегия за енергийна успеваемост от 2016 година, която предвиждаше гратис саниране на панелни жилищни блокове за 2 милиарда лева с пари от бюджета, ще бъде спряна. Предложението е на служебния районен министър Иван Шишков с смяна на постановлението от 2016 година

Най-важният претекст, посочен като съображение, е, че бюджетът от 2 милиарда лева ще бъде надхвърлен с 46 млн., в случай че дейностите по санирането бъдат довършени изцяло. Причината е, че сред референтните цени от 2016 година, когато стартира програмата, и днешните разликата е забележителна. Строителните материали нарастнаха внезапно през 2021-2022 година, като на някои от тях цените набъбнаха двойно.

По програмата за саниране бяха планувани 2022 блока в цялата страна, като парите се отпускаха на общините, които организират публични поръчки за планиране и осъществяване на санирането, а средствата се разплащаха през Българската банка за развиване.

Сега постановлението се променя по този начин, че блоковете, за които е завършила единствено фаза 1, няма да бъдат санирани, написа в предлагането на министъра, представено от.

Става дума за 52 блока, които са на опашката по реда на кандидатстване по остарялата стратегия. Фаза 1 значи изборът на компании, които да извършат енергийното проучване и да създадат плановете за повишение на енергийната успеваемост на жилищните здания. Тези действия към този момент са разплатени.

Консултанти на Министерство на регионалното развитие обяснили, че въпросните 52 блока въпреки всичко ще бъдат санирани - техните общи събрания са пренасочени да аплайват по новата стратегия, която ще се извършва с пари по националния проект за възобновяване и резистентност. Тя обаче планува самите притежатели на жилища да платят разноските по обследването, които да им бъдат възобновени при утвърждение.

Сред едно от разпоредбите е, че не могат да аплайват здания, които се финансират по други настоящи стратегии. Именно това постанова остарялата национална стратегия да бъде публично закрита.

Десетина дни остават до крайния период, в който може да се кандидатства по първия стадий на новата стратегия за саниране. При него също се планува 100% финансиране на дейностите, само че при изискване че притежателите на жилища платят авансово подготвителните работи и средствата ще им бъдат възобновени единствено в случай че бъдат позволени.

Кандидатстването по втория стадий стартира през лятото, като крайният период е 31 декември 2023 година При него обаче 20% от самите строително-монтажни работи се финансират от притежателите на жилища. Заради това в проекта бе позволено изчезналите 20% от средствата да се финансират с така наречен ЕСКО контракти. Това са контракти с компании, които обезпечават изчезналите средства против част от парите, които се икономисват по линия на по-ниското ползване на сила за отопление след санирането. Обикновено става дума за сред 5- и 10-годишни контракти.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР