Последните 12 месеца бяха едни от най-трудните в най-новата история

...
Последните 12 месеца бяха едни от най-трудните в най-новата история
Коментари Харесай

Златният век на частния капитал приключва

Последните 12 месеца бяха едни от най-трудните в най-новата история на байаут промишлеността, защото набирането на частен капитал спада до петгодишно дъно, а вложителите стават все по-селективни във връзка с парите си, разясняват ръководители и консултанти от бранша пред Reuters.

Очаква се този напън да продължи и през новата година, принуждавайки групите за частен капитал да продават активи, с цел да могат да върнат пари на вложителите, известни като лимитирани сътрудници (ОП), а в някои случаи да се трансфорат в цел за усвояване от по-големи съперници.

" Това ще докара до известна консолидация в промишлеността и евентуално ще забележим още излизания от портфейлни компании, по-голяма интензивност по покупко-продажбите през 2024 година, както и по-добра възвръщаемост за лимитираните сътрудници ", споделя Антъни Диамандакис, който управлява световния консултантски бизнес на Citi за мениджъри на активи.

Сред класовете активи спадът в набирането на средства визира най-тежко инфраструктурата, до момента в който частният дълг продължава да бъде измежду най-популярните тактики, съставлявайки 16% от целия притеглен капитал.

Що се отнася до размера на покупко-продажбите, тази година е напът да бъде най-слабата за бранша от 2013 година насам, като до момента в международен мащаб са подписани покупко-продажби с частен капитал на стойност 299 милиарда $, съгласно данни на Dealogic.

Представители на промишлеността чакат 2024 година да бъде по-натоварена, защото лихвените проценти ще стартират да понижават, само че провокациите евентуално ще останат, защото разноските за заеми са към момента високи, а разликата сред ценовите упования на продавачите и купувачите, въпреки и да понижава, продължава да съществува.

" Вероятно ще забележим повече разгръщания и излизания от пазара, само че не мисля, че 2024 година ще се разграничава фрапантно от 2023 година ", споделя Силвия Отери, сътрудник в компанията за частни финансови вложения Permira.

Все отново тя е по-оптимистично настроена за вероятностите за подписване на покупко-продажби в този бранш.

Миналия месец компанията се причислява към Blackstone в офертата за 15 милиарда $ за групата за онлайн разгласи Adevinta - най-голямото изкупуване с ливъридж в Европа през тази година.

Нова вълна на консолидация

По време на дългия интервал на супер ниски лихвени проценти по заемите, капиталът, притеглен от фондовете за частен капитал, се е нараснал съвсем три пъти сред 2013 година и 2021 година, когато е достигнал връх от съвсем 1,7 трилиона $, съгласно доставчика на данни Preqin. Оттогава насам той е понижен с една трета до 1,1 трлн. $, привлечени от фондовете в международен мащаб до началото на декември 2023 година

Привличането на нови фондове остава предизвикателство, което дружно с нуждата някои от тях да диверсифицират капиталовите си тактики може да докара до по-голяма консолидация, считат консултантите.

Броят на затворените фондове през 12-те месеца до началото на декември е най-ниският от 2014 година насам, макар че набраният капитал е в сходство със междинния годишен размер от 1,1 трлн. $ през последното десетилетие, съгласно Preqin, което допуска по-голяма централизация.

" Бих споделил, че пространството на мениджърите на различни активи безусловно ще се консолидира ", безапелационен е Хенрик Йонсон, съпредседател на отдел " Капиталови пазари и европейско капиталово банкиране " в Deutsche Bank.

Мениджърите на различни активи оферират по-високодоходни, само че по-малко ликвидни вложения, а с по-малкия паричен поток в частния капитал се чака по-малко от тях да оцелеят. Причините за спада в набирането на средства са две.

Първо, защото акциите и облигациите поевтиняват поради повишението на лихвените проценти, частният капитал и инфраструктурата стават свръхпредставени в портфейлите на пенсионните фондове, което ги принудждава да понижат разпределението им.

Второ, забавянето на излизането от фондовете за дялово вложение стимулира лимитираните сътрудници да не желаят да влагат повече средства.

" Този пазарен стрес сътвори скорошното раздвояване сред тези, които непрекъснато реализират положителни резултати и могат да привлекат капитал, и останалите ", споделя Матю Киог, сътрудник по капиталови фондове в Linklaters.

Сред по-големите групи, които се сблъскват с провокации при набирането на средства в последно време, са Carlyle и Cinven, които са принудени да удължат акцията по набиране или да понижат задачите си тази година заради сложните пазарни условия.

Миналия месец американският капиталов колос Carlyle Group понижава задачата на последния си пан-азиатски фонд за дялово присъединяване с най-малко 30% от първичните 8,5 милиарда $, оповестяват изтоници на Reuters.

Инвеститорите във фондове за дялово присъединяване избират да концентрират вложенията си при по-малко на брой по-големи мениджъри, споделя Киог. Това кара фондовете да уголемяват активността си в нови области като инфраструктура и частното кредитиране, с цел да привлекат вложители.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР