Последната седмица преди деня на гласуването (15 октомври) за изборите

...
Последната седмица преди деня на гласуването (15 октомври) за изборите
Коментари Харесай

В Полша се страхуват да не свършат “като в Израел”

Последната седмица преди деня на гласуването (15 октомври) за изборите за полския Сейм и Сенат стартира с ефирен „ спор “, проведен от държавния ефирен канал ТВП. В тях участваха представители на шест политически сили. Самият формат на „ дебата ” не предполагаше полемики.

В студиото участваха полският министър председател Матеуш Моравецки от ръководещата партия " Право и правдивост ", ръководителят на " Гражданска платформа " Доналд Туск, депутатът Йоана Шеринг-Велгус от “Нова Левица ” и депутатът Йоана Шеринг-Велгус от " Трети път " водача на придвижване „ Полша 2050 ” Шимон Холовня, от „ Конфедерация ” - депутатът Кшищоф Босак и от „ Безпартийно самоуправление ” - Кшищоф Май.

Представителите на партията бяха помолени да отговорят на шест въпроса, на всеки от които им беше дадена не повече от минута. В същото време самите въпроси от време на време се четоха по-дълго, в сравнение с лишава отговорът. Формулировката на въпросите беше в интерес на ръководещите.

„ Не инфлацията, не несполучливата правосъдна промяна, блокираща изплащането на средства от Европейския фонд за икономическо възобновяване, не интернационалната политика, която Полша би трябвало да следва в една все по-сложна геополитическа действителност, а приватизацията на горите, промяната на пенсионната възраст, която никой не възнамерява, проектите за защита от 2011 година, отчасти разкрити от “ПиС ” - това бяха тематиките на единствения спор в актуалната предизборна акция, написа вестник “Речпосполита ”. „ Важното беше не до каква степен въпросът е настоящ, а дали може да се показа като дихотомия: „ Гражданска платформа “ прави всичко неправилно, „ Право и правдивост “ прави всичко както би трябвало.

Затова „ дебатът ” се концентрира главно върху размяната на обидни реплики, отправени един към различен от някогашния министър председател Туск и сегашния Моравецки. Останалите участници се пробваха да показват личните си стратегии в избраното време, като не се лимитираха с нападки против ръководещите.

Според някои коментатори тази тактичност е разрешила на “Третия път ”, “Конфедерацията ” и “Новата Левица ” да завоюват „ леко “. Но това умозаключение към момента не наподобява явно.

По време на излъчването на „ дебата ” не се чу нищо ново и сензационно, което да наклони настроенията на неопределилите се гласоподаватели в една или друга посока. Едночасово предаване не е способно на това.

Изглежда, че някои промени в настроенията на полските гласоподаватели ще се дефинират от външнополитическата обстановка.

За " Право и правдивост " тя стана по-изгодна след офанзивата на ХАМАС против Израел, защото визира основни тематики в посланието на “ПиС ” - миграционни рецесии и сигурност.

Управляващите се нареждат като корав герой против незаконните мигранти. Тя си приписва заслугите за построяването на оградата на полско-белоруската граница против бежанците и за битката с новото съглашение за миграцията, което се предизвиква в Европейския съюз, което би задължило държавите-членки на Европейски Съюз или да одобряват мигранти, или да заплащат за всеки, на който е отхвърлен достъп.

На фона на палестинско-израелския спор „ Право и правдивост ” получи пресен вятър в платната си. Както сподели Моравецки, в случай че Израел „ удари доста мощно Ивицата Газа, ще има нова голяма вълна от незаконна миграция “.

Говорейки в студиото на Полската организация за преса, депутатът на “ПиС ” в Европейския парламент Адам Белян подчерта, че за Полша „ последствията ще бъдат единствено отрицателни “. В тази връзка той прикани, преди всичко, да се обърне особено внимание на гарантирането на сигурността на полско-белоруската граница, тъй че Москва и Минск да не провеждат там „ нов канал за превозване на мигранти “.

На второ място, допусна депутатът, ще има „ възходящ напън в Европейски Съюз за обезпечаване на спазването на механизма за наложително презаселване на бежанци, признат предходната седмица от Европейския парламент и Европейския съвет, и тук се нуждаем от решителни дейности от нашето държавно управление. ”

Опозицията се опита да отговори.

Обсъждайки случилото се в Израел, водачът на Полската селска партия, част от обединението " Трети път ", Владислав Косиняк-Камиш, цитира аналогии.

„ Властните бяха въвлечени във вътрешни разногласия “, сподели той по телевизионния канал “Полсат ” Там се разрушава правосъдната система. Разузнавателните служби евентуално са били по-загрижени за опозицията и вътрешните работи, в сравнение с за външната сигурност. Това припомня на това, което се случва в Полша.

Според него полските разследващи служби са по-заети с „ политически игри “, а „ дилетанти се занимават с въпроси на сигурността “. В страната има вътрешен спор и липса на разговор, отговорност за това носят властимащите. Косиняк-Камиш пожела „ това в никакъв случай да не свърши в Полша по метода, по който приключи в Израел “.

Да забележим дали „ Право и правдивост “ ще може дейно да употребява външнополитическия фактор в последната седмица на предизборната акция. Междувременно последните социологически изследвания демонстрират не най-лошата картина за нея.

Проучване, извършено на 5-7 октомври от изследователската организация “Ибрис ” за “Полсат ” дава следните индикатори.

За ръководещата партия желаят да гласоподават 34,6% (+ 2,2% от предходното проучване), за “Гражданска платформа ” - 27,9% (-2,7%), за “Новата левица ” - 11,4% (+ 1,5%), за " Конфедерация " - 7,7% (- 1,8%). 8,1% от интервюираните са декларирали, че към момента не знаят за кого ще гласоподават.

Това, което е в интерес на “ПиС ”, е спадът в рейтинга на коалиция „ Трети път “ до 7,6%. За да влезе в Сейма, тя би трябвало да надвиши 8%. Ако обединението се провали, главният адресат на депутатски места ще бъде ръководещата партия.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР