Последната концертна проява от поредицата Солистите на Държавна опера –

...
Последната концертна проява от поредицата Солистите на Държавна опера –
Коментари Харесай

Последният концерт от „Солистите на Държавна опера – Бургас“ в НХК тази събота

Последната концертна демонстрация от поредицата „ Солистите на Държавна опера – Бургас “ ще се състои тазисъбота на 20 април във фоайето на Културен Дом НХК Бургас. Солисти ще бъдат сопраното Мария Цветкова-Маджарова, тенорът Андрея Мирчев и баритонът Валери Турманов, на рояла -Дария Кръстева и Сергей Султанов, а на цигулка Наталия Султанова.

„ Хюга. Икигай. Саудаде. Дуенде. Четири разнообразни думи, които имат магично значение. В този забързан, гръмък и цифровизиран свят ми се желае да се вгледаме в себе си и да чуем тишината. Хюга е датска дума и значи „ изкуството да създаваш уют и това да те прави благополучен “. Икигай японска дума формирана от две Ики-живот, Гай-ценност. Според японската просвета, всеки носи своя икигай, само че може да доближи до него, в случай че работи за вътрешния си баланс и развие уменията си, като създател. Радостта от събуждането и усмивката, с която го правиш. Саудаде – португалска дума, която събира в себе си всички положения, срещи и страсти, които са ни развълнували, разсънват сетивата ни и ни карат да се усещаме живи! Дуенде – испанска дума, която значи „ да имаш душа “, онази искрица, която носят някои персони и ги прави Творци.
Може би е необичайно, само че аз ще се опитам да облека тези магични думи в музиката на композитори, които не са от Дания, Испания, Португалия и Япония. Ще се опитам да Ви покажа, че може да се почувствате Хюга, когато слушате Рейналдо Ханн. Или да сме дружно в едно,,Саудаде " посредством Римски-Корсаков, Рахманинов, Чайковски.,,Икигай " – с Рихард Щраус и,,Дуенде " – с Флоров и Дворжак.
Очаквам концерта с неспокойствие. Ще имам удоволствието да разделям сцена с Андрея, Валери, Сергей и Наталия “, показа за идната изява сопраното Мария Цветкова-Маджарова.

В концерта ще прозвучат по-малко известни вокални произведения, арии и дуети от международната музикална литература.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на Операта, каса " Часовника ", както и онлайн.

Мария Цветкова-Маджарова е родена в Бургас. Завършва ДМА “Професор Панчо Владигеров ”- София в класа по оперно пеене на проф. Реса Колева. Солист на Държавна опера - Русе и Бургас. Гостувала е на сцените на Национална опера - София, Държавен музикален спектакъл “Стефан Македонски ”- София, както и в театрите на Варненска опера, Пловдивска опера, Старозагорска опера. Многократно взе участие в интернационалните планове с гастроли в Италия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Австрия, Швейцария, Испания, Португалия, Съединени американски щати.

Андрея Мирчев е роден през 1999 година в Пловдив в семейство на дългогодишни актьори в Държавна опера – Пловдив. Негов вокален възпитател е баритонът Петър Данаилов - шеф на Sofia Opera Performing Seminars ина Младежки оперен спектакъл. През ноември 2018 година Андрея Мирчев е победител в влиятелния интернационален певчески конкурс “Балканска романсиада " и е притежател на специфичната премия " Гран при " на състезанието. През декември същата година взе участие във финалите на интернационалния конкурс ‘`Романсиада ” в Москва.

Баритонът Валери Турманов приключва НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ – София и продължава образованието си със специализация по класическо пеене и актьорско майсторство в “Accademia Teatro alla Scala ” в Италия. Той е притежател на Първа премия на Международния конкурс за осъществяване на немска и австрийска музика „ Magic “ и Втора премия на ХХ-ти Национален конкурс за артисти и инструменталисти – Провадия.

Дария Кръстева стартира да свири на пиано от 7-годишна в музикалната школа към читалище „ Светлина “ – Поморие с учител Елена Илиева. Продължава своето образование в НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “ — гр. Бургас. През 2018-2019 година учи в класа на проф. Джорджиа Алессандра Брустиа в консерватория „ Клаудио Монтеверди ”, Болцано, Италия и получава многочислени оценки от разнообразни конгреси.

Сергей Султанов е роден през 1976 година в Ташкент в фамилията на музикантите Файзулхак Султанов и Наталия Погорелова и е приключил образованието си в Москва. Представял е в Япония, Полша, Киргизстани и е водил майсторски класове в Москва, Саратов, Пловдив, Истанбул, Бишкек, Краков. От няколко месеца работи като корепетитор в Държавна опера – Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР