Последната дума за назначенията ще е на европейската прокуратуратаОсем магистрати

...
Последната дума за назначенията ще е на европейската прокуратуратаОсем магистрати
Коментари Харесай

Осем български магистрати искат да станат европейски делегирани прокурори

Последната дума за назначенията ще е на европейската прокуратурата

Осем магистрати влизат в конкуренцията за 6 места за европейски делегирани прокурори от България. Това са прокурорите, които от България работят по делата на европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши.

Сред тях са петима обвинители от Софийската градска прокуратура - Михаела Райдовска, Марио Томов, Милко Момчев, Юлиана Христова и Иван Кучиев, двама прокурори от Софийска районна прокуратура - Василен Бенчев и Живка Арсенова, и следователят от София Бойко Атанасов. За Момчев и Атанасов това е следващо присъединяване в конкурс за делегирани прокурори, отбелязва вестник.

Райдовска е приключила право в ЮЗУ и е в системата от 2006 година Томов също е ученик на университета в Благоевград. Бил е дознател и основен юрист в Министерство на вътрешните работи в града. В прокуратурата е от 2016 година Момчев е приключил в СУ и цялата му кариера до момента е в прокуратурата. Бенчев е ученик на Нов български университет, в прокуратурата е от 2013 година Арсенова е приключила в СУ, в прокуратурата е от 2004 година Христова е приключила ЮЗУ. Преди да стане прокурор през 2008 година е била юрист, а след това специалист в Инспектората към Висшия правосъден съвет. Кучиев, който е ученик на ЮФ на СУ, е бил юрист и проверяващ служител на реда, преди да влезе в правосъдната система през 2016 г. Атанасов, който евентуално е единственият критик на прокуратурата в редиците й, е приключил ЮЗУ и е следовател от 1997 г. 

Българската квота за делегирани прокурори в началото беше 10. България обаче не съумя да я запълни. Деветимата настоящи делегирани прокурори бяха утвърдени от Кьовеши откакто Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет придвижи номинациите им. Кьовеши обаче отхвърли няколко претенденти. А последната процедура по запълване на свободното десето място се провали поради липса на искащи. В следствие обаче Кьовеши настоя делегираните прокурори в България да станат 15 поради нараствания брой каузи и тяхната трудност. Така свободните места за делегирани прокурори набъбнаха на 6. В края на юли Висшият правосъден съвет откри новата процедура. Ако искащите бъдат позволени по документи, идващият стадий е чуване от Прокурорската гилдия на съвета. Датата му занапред ще бъде планувана. Последната дума още веднъж ще е на Кьовеши. По нейно настояване българските делегирани прокурори бяха отделени в независима конструкция, с цел да се избегне зависимостта им от основния прокурор Иван Гешев. Те ще имат своя постройка и настрана деловодство.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР