Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената

...
Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената
Коментари Харесай

Милиони деца работят в мизерни условия, за да радват свои връстници

Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената на един звук какаови зърна е паднала през предходната година с 13 %. В един миг спадът даже доближи 25 %. За доста деца, които се трудят на какаовите плантации в Африка, това са доста неприятни вести.
Милиони деца работят на какаовите плантации
В Гана и Бряг на слоновата кост, където се създават 70 % от цялото какао на света, детският труд е неразрешен. Но възбраната не се съблюдава. Според изследвания по тематиката, единствено в Гана към 1 милион деца са заети на какаовите ферми, като измежду тях има даже 5-годишни. Напоследък техният брой даже се е нараснал, сочат данните.

На този декор в средата на февруари правозащитната организация International Rights Advocates (IRAdvocates) със седалище в Съединени американски щати внесе групов иск против няколко производители на шоколад. Обвинението е за търговия с хора и насилствен труд. Ищците са осем жители на Мали, които като деца са били отвлечени и принуждавани да работят на какаови плантации в Бряг на слоновата кост.

В желае се загатват имената на някои от най-големите производители на шоколад в света, измежду които Nestlè, Mars, Mondеlez (Milka) и други. Там се споделя, че те " печелят от продажбата на на ниска цена какао, което берат деца плебеи ".

Шефът на IRAdvocates Тери Колинсуърт напомня по този мотив, че още през 2001 година въпросните компании са подписали Протокола Харкин-Енгел, в които се ангажират след 2005 година да преустановят потреблението на детски труд. Вместо това те са си издействали продължения на крайния период и в този момент настояват, че до 2025 година щели да понижат със 70 % зависимостта си от детския труд. " По този метод те признават, че в действителност употребяват детски труд, " споделя Колинсуърт.
Експлотация против мизерно заплащане
В реалност децата от какаовите плантации работят за по няколко цента дневно - в случай че изобщо получават някакво заплащане. Но също и производителите на какао получават мизерно възнаграждение – по-малко от 1,90 $ дневно, което е под границата на бедността съгласно стандартите на Световната банка.

Самите концерни си дават сметка за казуса, само че избират да приказват за детски труд, вместо за деца плебеи. От Nestlè показват удобства достъп до обучение, модернизирането на методите за развъждане на културите и подобряването на изискванията на живот като съществени фактори за премахване казуса с детския труд на какаовите плантации.

Антоан дьо Сен-Африк е началник на Barry Callebaut - един от най-големите производители на какао в света. Пред швейцарския вестник Handelszeitung наскоро той съобщи, че в Африка е необятно публикувана практиката децата на фермерите да работят на плантациите на своите родители. " Това е директна последица от бедността: тъй като производителите не могат да си разрешат да наемат берачи, децата им оказват помощ за прибирането на реколтата, както прочее е било и в Европа преди доста време, " споделя той.
" Тази процедура би трябвало да спре "
Сега една ферма с какаови насаждения в Африка обгръща приблизително три до четири хектара повърхност и създава годишно сред 300 и 400 кг какаови зърна. А са вероятни 900 кг рандеман, твърди още Сен-Африк. Той твърди, че производители като Barry Callebaut оказват помощ на фермерите да покачат добива, както и да разнообразят източниците си на приходи, като да вземем за пример посредством развъждане на кокошки или на зеленчуци.

Правозащитникът Колинсуърт обаче се гневи на производителите на шоколад: " От 20 години се боря - главно с Nestlè - да спрат да употребяват детски труд. Да допускаш африкански деца плебеи да берат какаови зърна за огромни мултинационални компании, и то през 2021 година, е възмутително. Тази процедура би трябвало да спре, " споделя той.

Според него, с цел да бъде комплициран завършек на детския труд, цената на какаото би трябвало да бъде вдигната съществено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР