Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък

...
Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък
Коментари Харесай

Посланиците на Турция и Сирия в ООН влязоха в сблъсък на заседание на Съвета за сигурност

Посланиците на Турция и Сирия в Организация на обединените нации влязоха в конфликт при първата си среща след турската военна интервенция в Североизточна Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

На съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации турският дипломат Феридун Синирлиоглу дефинира турската атака в Североизточна Сирия като лимитирана антитерористична интервенция за елиминиране на от дълго време съществуваща екзистенциална терористична опасност.

Сирийският дипломат Башар Джафари сподели, че турската интервенция "Извор на мира " е разкрила нова глава в експанзията против Сирия.

"Те назовават окупираната територия зона за сигурност - това е шизофренията, от която страда турският режим ", сподели Джафари, представен от ТАСС. Той уточни, че Сирия отхвърля опитите на Турция да оправдава своите дейности с битка с тероризма и самозащита. Джафари също по този начин упрекна турския водач, че извежда от Сирия терористи и сирийски културни полезности.

Турция резервира правото си да се пази от терористичната опасност, съобщи турският дипломат на съвещанието. Той напомни думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция няма да търпи терористична активност на своите граници. По думите на посланика с общите старания на Турция, Русия и Съединени американски щати е била предотвратена появяването на терористична страна в Северна Сирия.

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се събра, с цел да разиска филантропичната обстановка в Сирия, само че турско-руското съглашение за преустановяване на огъня и упованията от първата среща на Сирийския парламентарен комитет идната седмица в Женева взеха превес в полемиките, отбелязва АП.

Специалният консултант на американския дипломат в Организация на обединените нации Майкъл Баркин поддържа решението на Турция да приключи интервенцията в Сирия и изрази очакване прекъсването на огъня да се съблюдава, оповестява още ТАСС. Баркин означи обаче, че вследствие на събитията от последните дни 180 000 души са били принудени да изоставен домовете си в Сирия, където така и така 11 милиона души зависят от задгранична помощ.

Американският представител сподели още, че чака Турция да не допусне обновяване на активността на "Ислямска страна " и да обезпечи задържането на задържаните по-рано бойци на ИД. Баркин изрази също паника във връзка със известията, че въоръжените формирования, настоящи с поддръжката на турската войска, нанасят удари против цивилно население. "Ако тези известия се потвърдят, то тези дейности съставляват военни закононарушения ", сподели Майкъл Баркин и прикани Турция неотложно да проверява тези известия и да притегли под отговорност обособени лица или групи, причастни към сходен жанр дейности.

Помощникът на генералния секретар на Организация на обединените нации по филантропичните въпроси Урсула Мюлер заяви на съвещанието, че Организация на обединените нации е получила от турските управляващи уверения за гарантиране на сигурността на цивилните лица в хода на интервенцията "Извор на мира ". Мюлер изрази дълбоката паника на Организация на обединените нации от вероятни нови враждебни дейности по турско-сирийската граница и последствията от това за цивилното население, в това число появяването на нови бежанци, оповестява ТАСС.

Представителката на Организация на обединените нации сподели, че турската интервенция е влошила филантропичната обстановка в района и уточни, че там би трябвало да бъде обезпечен безвреден и бърз филантропичен достъп за Организация на обединените нации и други интернационалните организации.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР