Посланиците на страните от Г-7 и Турция са пристигнали в

...
Посланиците на страните от Г-7 и Турция са пристигнали в
Коментари Харесай

Посланиците на Г-7 и Турция очакват възобновяването на износа на украинско зърно в Одеса

Посланиците на страните от Г-7 и Турция са пристигнали в Одеса, с цел да участват персонално на възобновяването на износа на зърно от Украйна . Там се намира и украинския президент Володимир Зеленски. Това заяви в петък английският дипломат в Украйна Мелинда Симънс, представена от ТАСС.

" Аз, дружно с сътрудниците от Г-7 и турския дипломат се намираме в Одеса, с цел да засвидетелстваме значимостта на постигнатото с посредничеството на Организация на обединените нации съглашение за обновяване на износа на украински храни ", написа тя в " Туитър ".

По-рано в петък източник на ТАСС в Анкара сподели, че първият транспортен съд със зърно към момента не е напуснал пристанището на Одеса, само че това се чака да стане през днешния ден . В четвъртък турският министър на защитата Хулуси Акар сподели, че първият транспортен съд може да напусне Одеса като част от осъществяването на " продуктовата договорка " " през идващите часове или дни ". От Организация на обединените нации също не изключиха опцията първият транспортен съд със зърно да бъде изпратен още в петък.

В пристанището на Одеса се намират общо 16 кораба с укаринско зърно с 580 хиляди тона украинско зърно на борда си, заяви заметник-ръководителя на офиса на украинския президент Кирил Тимошенко, представен от УНИАН.

Българският сухотоварен транспортен съд " Рожен ", който ще транспорти зърнени култури от Украйна според постигнатото съглашение за " зърнени коридори " от три украински пристанища през Черно море, заяви Българска национална телевизия.

" Рожен " ще би трябвало да премине по избрания кулоар от Черноморск (Иличовск) до румънското пристанище Сулина и оттова до Истанбул , където ще премине инспекция на товара и ще продължи по авансово контрактуван курс за Англия.

По информация от профилираното украинско издание USM българският транспортен съд транспортира 40 000 тона царевица до Англия.Той към този момент е бил претрупан.

На 22 юли в Истанбул беше. Меморандумът сред Русия и Организация на обединените нации фиксира, че международната организация взе участие в работата по премахването на антируските ограничавания, които попречват износа на селскостопанска продукция и торове. Друг документ разписва механизма за експорт на зърно от черноморските пристанища, следени от Украйна. Споразуменията сред Русия, Турция, Украйна и Организация на обединените нации допускат основаването на четиристранен координационен център , чиито представители ще инспектират корабите със зърно, с цел да предотвратят контрабанда на оръжие и провокации.

Съвместният координационен център в Истанбул ще управлява заминаванията от три украински пристанища през минирани зони, както и ще прави инспекции на корабите. Всички кораби за насипни товари ще минават през турски води
 Русия: Зърнената договорка ще проработи единствено в случай че няма спънки и пред съветския експорт Обновена
Русия: Зърнената договорка ще проработи единствено в случай че няма спънки и пред съветския експорт

Има кулоар за корабите, който не постанова разминиране
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР