Посланикът на Русия в Беларус подари на президента Александър Лукашенко

...
Посланикът на Русия в Беларус подари на президента Александър Лукашенко
Коментари Харесай

Руска медиия Дар от Москва предизвика нервен смях у Лукашенко

Посланикът на Русия в Беларус подари на президента Александър Лукашенко копие на остаряла съветска карта, на която територията на днешната самостоятелна страна е включена в състава на Руската империя, написа московският в. "Труд ".

На среща с държавния водач през вчерашния ден дипломат Дмитрий Мезенцев му връчил факсимилно издание на книга с топографски карти от 1866 година като подарък за рождения ден (31 август). Наблюдатели съзряха тук много транспарантен намек, изработен на фона на идното посещаване на Лукашенко в Москва, където се чака да договаря във вторник с съветския президент Владимир Путин. По-рано прочее прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма желание да погълне Беларус, прибавя вестникът.

"Ако приказваме за това, което имам право да кажа. Това, което чух от президента Лукашенко, бе готовността му да спомага за разширение, задълбочаване на системата от връзки сред нашите страни ", разяснява вчерашния диалог самият дипломат Мезенцев пред "Комсомолская истина ".

"Това е ново удостоверение на историзма, справедливостта на границите на Беларус. Включително отговор на всички, които виждат нещата по различен метод ", коментирал остарялата карта пред Лукашенко съветският посланик, представен в "Комерсант ".

"Мезенцев вложи в думите си личен, зависим нему смисъл. Очевидно имаше поради безконечните искания на външни врагове върху част от територията на Беларус. Но стана иначе. Излезе, че съветският дипломат като че ли насочва сигнал, че границите на Беларус са обективни, единствено когато тя е в състава на Русия. Трудно, даже невероятно бе да се изтълкуват другояче тези думи ", написа кореспондент на вестника. Според него Лукашенко "приел подаръка с ясно осезаем къс нервозен смях ".

Руският щемпел разяснява над едномесечните към този момент всеобщи митинги в Беларус против фалшифицираното съгласно стачкуващите преизбиране на президента Лукашенко и полицейското принуждение в страната. При възможна победа на опозицията Беларус сигурно ще избере "прозападен вектор на развиване " - "несъмнено ще денонсира контракта с Русия за Съюзна страна, споразуменията за присъединяване на Беларус в Евразийския стопански съюз и Организацията на контракта за групова сигурност. Ще съобщи, че се асоциира с Европейски Съюз, а може и да подаде поръчка за участие в НАТО ", предвижда за "Свободная преса " съветският политолог Дмитрий Солонников.

"Всички здравомислещи хора схващат, че едно разкъсване на връзките с Русия ще провокира цялостен колапс в Беларус, още по-силен от този в Украйна ", споделя той във връзка обтегнатите връзки сред Киев и Москва след 2014 година, когато федерацията анексира украинския полуостров Крим и стартира спорът с проруските сепаратисти в Донбас (Източна Украйна).

Беларуската индустрия на процедура няма вътрешен пазар и може да работи единствено за външния, декларира специалистът. "Европейският пазар по понятни аргументи ще е затворен за нея - там не бе позволена дори Украйна. Съответно за нея остава единствено съветският пазар. И в случай че страната се отдръпна от всички планове за интеграция с Русия, неуспехите ще са чудовищни ", предизвестява аналитикът.

Писателката и Нобелов лауреат Светлана Алексиевич остана последният член на Координационния съвет на беларуската съпротива, който още е на независимост в родната си страна, показва "Новая газета ".



В ново послание, ориентирано съгласно изданието и към съветската интелигенция, тя пита "защо тези, които би трябвало да обяснят на цялата планета какво прави Лукашенко със личния си народ, мълчат или работят всеки поотделно " "Не зная мога ли да отговоря от името на нашата интелигенция, само че ние, публицистите от "Новая газета ", нашите читатели, преподавателите от съветските университети, студентите им и съветското общество като цяло - ние няма да мълчим. Вие се сражавате за свободата си и за своя народ и ние ще оказваме помощ с всичко, което е по силите ни ", твърди създателят.

Лукашенко очевидно е дал на новия беларуски основен прокурор Андрей Швид картбланш за по-твърди дейности по отношение на тези, които властта счита за "нарушители на спокойствието ", написа "Московский комсомолец ".

Според беларуския политолог Валерий Карбалевич Лукашенко е помолил новия прокурор да не обръща много-много внимание на закона, до момента в който извършва неговите инструкции. "Това е опит да сплаши и активизира чиновниците от ведомството. Трудно е да кажем какво ще стане по-нататък, само че към този момент новият прокурор се хвана на работа с доста плам ", споделя наблюдаващият.

"Естествено помним насилствените изгубвания и извънсъдебните изтезания у нас през 1999-2000 година " - и в този момент в Беларус "може да стане всичко ", разяснява локалният правозащитник Валентин Стефанович.

Опоненти на властта, представени в "Независимая газета ", установяват, че "в Беларус към този момент е настъпил юридически банкрут - в страната има "над 50 политически пандизчии, хиляди арестувани и стотици пребити ".

Арестите, правосъдните процеси, репресиите и натискът не престават всеки ден в Беларус. Всички обществени персони, говорили срещу насилието, се озовават зад решетките, осъждат ги за 10 минути, участва единствено съдията и очевидец от силовите елементи, който даже не си смъква качулката. Демонстрантите обаче остават в границите на своята тактика за кротичък митинг.

Експерти от страната декларират, че реакцията на събитията в Беларус е тест за целия свят - дали е кадърен да отбрани законността и човечността - и към този момент светът не реализира триумфи, добавя "Независимая газета "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР