Посланикът на ЕС в Судан, ирландският дипломат Ейдън О`Хара, е

...
Посланикът на ЕС в Судан, ирландският дипломат Ейдън О`Хара, е
Коментари Харесай

Посланикът на ЕС в Судан е бил нападнат

Посланикът на Европейски Съюз в Судан, ирландският посланик Ейдън О`Хара, е бил атакуван в дома си в столицата на Судан, Хартум. За случая заяви висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел. Не се разкриват детайлности за нападението. Посланък Ейдън О`Хара към този момент е на безвредно място и не е потърпевш.

" Отговорност за сигурността на дипломатическите пространства и личния състав носят суданските управляващи ", написа господин Борел в Туитър.

Делегацията на ЕС не е била евакуирана от Хартум след нападението. На този стадий не се възнамерява и евакуация на американските чиновници.

В понеделник бе маркиран третият ден на сражения сред армията и паравоенна група, наречена Сили за бърза поддръжка (СБП) в резултат на спора сред двамата най-важни генерали - военачалник Мохамед Хамдан Дагало и военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан. И двете страни претендират за надзор над основни обекти в Хартум.

Според представителството на Организация на обединените нации в Судан повече от 1800 цивилни и бойци са били ранени в спора. Към понеделник смъртните случаи се правят оценка на към 185 души.

Конфликтът е съпроводен от голям брой въздушни удари, артилерийски обстрел и яростна престрелка, в това число над жилищни квартали.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е разискал по телефона " неотложни въпроси " с Хамеди.

Блинкън подчертал отговорността на двамата генерали, Абдел Фатах ал-Бурхан и Мохамед Хамдан Дагало, да обезпечат сигурността на невоенни лица, в това число дипломатически лица и филантропични служащи, сподели служителят.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР