Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се е прибрал

...
Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се е прибрал
Коментари Харесай

Българският посланик в Москва не издържа дълго в София, оказа се, че е обратно в Русия

Посланикът на България в Русия Атанас Кръстин се е прибрал назад в Москва, откакто в края на март той беше изтеглен " за съвещания "  в България. Действието бе подхванато след серията от провокативни изявления на съветския дипломатически представител у нас Елеонора Митрофанова. За връщането на Кръстин в Москва се разбра от публично известие на съветските управляващи за експулсиране на няколко чиновници на българското посолство. До момента то не е публично комуникирано от членовете на Министерски съвет. 

Българският дипломат се е явил персонално в съветското външно министерство през вчерашния ден, с цел да получи нота за оповестяване на чиновници на посолството ни за личност нон-грата в отговор на решението на София от март да изгони досега общо 13 руски дипломати.

Българските управляващи оповестиха, че изгонването на съветските дипломати от страната ни е поради данни, че те се занимавали с шпионаж и хибридни офанзиви. 

На 28 март Кръстин бе извикан в София “за несигурно време ”. Идеята беше да се провокира взаимен отговор от страна на Москва и посланик Елеонора Митрофанова да  се върне в Русия. Мярката е последна стъпка преди изгонването на върховен посланик.

Полетът, с който се прибра Кръстин беше осъществен с държавния аероплан и бе избран като " филантропичен ". Заедно с посланика се прибираха още 64 българи, поискали евакуация от посолството. 

Посланик Кръстин ще бъде за неустановен период в София за съвещания, каза тогава министър председателят Кирил Петков и добави, че се чака управляващите в Москва да извикат дипломат Митрофанова.

" Оценявам реакцията (на Митрофанова) като недипломатическа, остра, груба. Това, което ние ще създадем, е, че ще извикаме нашия дипломат от Русия за съвещания назад в България. Всички дипломати знаят какво значи това на дипломатически език. Когато едната страна извиква за съвещания посланика си назад, би трябвало и другата страна да направи същото ", сподели тогава Петков пред публицисти в Брюксел.

Няма български жител, който да се радва някой непознат посланик да наскърбява българите и българското държавно управление и ние да сме спокойни от тази теза. Подобно държание е безусловно неприемливо, сподели още той. 

Сега обаче се оказва, че " консултациите " са завършили и Кръстин към този момент се е върнал в Москва, докато Митрофонова продължава своята задача у нас. 

Атанас Кръстин е в ролята на ексклузивен и пълномощен дипломат на Република България в Руската Федерация от август 2018 година. Преди това прекарва година като секретар на президента Румен Радев по въпросите на външната политика.

По неофициална информация самият дипломат Кръстин е упорствал да се върне назад в Москва. 

Засега не излиза наяве какъв брой чиновници на посолството ни ще бъдат експулсирани в отговор на “немотивираното ” - съгласно известието на съветската страна, изпъждане на техни дипломати.  Според страницата на външно министерство в задачата ни в Москва има, в това число посланика ни.

На 18 март България нанесе своята най-масова дипломатическа глоба по отношение на чиновници на Руското посолство за последните години. Тогава 10 съветски дипломати бяха принудени да изоставен страната, а оповестена причина имаше - " активност, несъвместима с Виенската спогодба за дипломатическите връзки ". 

В края на март у нас бе, работила за Москва. Прокуратурата уличи почитан чиновник на Руското посолство, упълномощен като " първи секретар " на дипломатическото посланичество. 

Премиерът Петков разгласи, че има цяла “агентурна съветска диаспора ” в България, а разкритите шефове в ДАНС работили против разбирателството ни със Северна Македония в полза на Москва - с цел да няма мощни Балкани в Европейски Съюз.

https://boulevardbulgaria.bg/articles/darzhavite-koito-izgoniha-ruski-shpioni-s-diplomaticheski-pasporti
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР