Посланик Майкъл В. Христидис, Генерален секретар на Организацията за черноморско

...
Посланик Майкъл В. Христидис, Генерален секретар на Организацията за черноморско
Коментари Харесай

Поздравление до професор Илия Петров Пеев за книгата му „На Океана с любов, вяра и надежда” – източник на вдъхновение

Посланик Майкъл В. Христидис, Генерален секретар на Организацията за черноморско икономическо съдействие (ЧИС)

Ambassador Michael B. Christides

Secretary General

BSEC PERMIS

Истанбул, Март 2021

Думите, въодушевени от морето и написани за морето, постоянно допират „ душата “ на районна интернационална организация, отдадена на насърчаването на разбирането и съдействието сред хората, които се трудят по крайбрежието си; още повече, когато самото заглавие на тази организация гордо носи името на едно от най-историческите и красиви морета, „ Гостоприемно море, Приветливо море “ (Euxeinos Pontos, на древногръцки) или Черно море, както се назовава през днешния ден.

Искам да поздравя и благодаря на професор Илия Петров Пеев за неговото скъпо начинание, което способства за повишение на осведомеността изключително измежду младежите какъв брой скъпо е Черно море и неговите благосъстояния за обезпечаване на стабилно развиване и прогрес на всички народи и хората, живеещи покрай бреговата му линия и изкарващи прехраната си от неговото несметно, само че лимитирано благосъстояние. Също по този начин желая да благодаря на професор Пеев, че посвети работата си на Десетилетието на океанската просвета за стабилно развиване (2021-2030), провъзгласено от Организация на обединените нации през декември 2017 година

Черноморският район е бил люлката на доста цивилизации и неповторими култури, гостолюбив и привлекателен дом за хора от друга раса, цвят или религия. В митологията на древността западните крайбрежия на Euxeinos Pontos са били даже мястото на Elysium, Елисийските полета, „ раят “, към който са били изпращани герои, на които боговете са дарявали величие.

Днес нашата отговорност е да го запазим като Море на непоклатимост, спокойно взаимно битие и стабилно, природосъобразно, развиване за сегашните и изключително за бъдещите генерации.

Организацията на Черноморското икономическо съдействие (ЧИС), като най-старата и институционално най-зрялата районна организация, играе огромна и виновна роля за постигането на горната цел; за чието реализиране към този момент е направила доста, само че и в бъдеще би трябвало да остане и маяк и насочна точка за разрастване на съдействието и разбирателството сред държавите-членки и страните отвън нея.

Отличната книга на професор Пеев, която държите в ръцете си, сигурно е още един източник на ентусиазъм и церемониален ангажимент за всички нас, които споделяме този блян.

(CV)

Негово превъзходителство Майкъл В. Христидис е роден в Солун през 1949 година Завършва право в Аристотелския университет в Солун, специализирал е интернационално право в академията в Хага, има 38 години дипломатически стаж.

Бил е заместник-ръководител на дипломатическата задача и Посланик на Гърция в София. Награден е с медал Мадарски конник първа степен.

Служил е в гръцки дипломатически и консулски задачи в Триполи, Неапол, Милано, Анкара, Аржентина и Боливия. Участвал е в разнообразни дипломатически задачи.

От 2014 година е на работа в Организацията за черноморско икономическо съдействие (ЧИС), като от април 2015 година е Генерален секретар на ЧИС.

Посланик Майкъл В. Христидис е посланик по специалност, фотограф по занимание и стихотворец по душа, има независими фотографски изложения, издава книги, измежду които:

– Майкъл В. Христидис. Писмо до София. Сборник с текстове и фотографии. С., 1995 година, стр. 413., основана с общителното присъединяване на Светлин Русев и Стефан Цанев.

– Майкъл В. Христидис. Дневник Кармел-Сараево.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР