Посланието Може да бъде нарисувано само от луд“, надраскано с

...
Посланието Може да бъде нарисувано само от луд“, надраскано с
Коментари Харесай

Едвард Мунк и „Викът“ – още една тайна в изкуството е разкрита

Посланието „ Може да бъде нарисувано единствено от вманиачен “, надраскано с молив и едвам видимо в горния ляв ъгъл върху известната картина на Едвард Мунк, е написано от самия художник, гласи ново проучване върху неговото произведение. С това се разкрива една от огромните мистерии в актуалното изкуство, откакто десетилетия наред се допуска, че това е било акт на вандализъм върху картината.

След като сверяват почерка с дневниците и писмата на художника, от Националния норвежки музей разкриват, че самичък е написал скритата в картината фраза. „ Написаното без подозрение е дело на Мунк “, декларира Май Брит Гуленг, организатор на музея. „ Самият почерк, както и събитията, случили се през 1895 година, когато Мунк демонстрира картината в Норвегия за първи път, сочат в една и съща посока. “ Когато тъкмо той слага надписа обаче и до през днешния ден не е известно.

„ Викът “ е едно от най-известните творби на художника, само че през последните години картината все по-рядко е показвана, поради не положителното си положение, защото е крадена два пъти – през 1994 и 2004 година Затова пък нейната версия, направена от пастели, беше продадена за близо 120 милиона $ на неизвестен покупател на търг в в Ню Йорк през 2012 година – това е международен връх за произведение на изкуството до тогава. В България картината е позната като „ Викът “, само че норвежкото Skrik в действителност е „ вик “ или даже „ вик “.

„ Вървях по пътя с двама другари, слънцето залязваше, ненадейно небето стана кървавочервено. Спрях, почувствал изнемога и се опрях на парапета. Кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите другари отминаха напред, а аз стоях там, трептящ от паника и усещах един безконечен зов, рязък природата “, написа в дневника си самият Мунк за основаването на „ Викът “. Мнозина търсят закодирани в нея безпокойствие, потиснатост и тревога, с които се е борил художникът години наред и без значение дали неговите лични терзания са въодушевили картината, и до днес тя е знак на екзистенциалната тревога.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР