Посланието е към членовете на следващия ВСС – всичко, което

...
Посланието е към членовете на следващия ВСС – всичко, което
Коментари Харесай

Христо Иванов: Започна разиграването на въпроса кой ще бъде следващият главен прокурор

Посланието е към членовете на идващия Висш съдебен съвет – всичко, което се случва в този момент на територията на правосъдната политика, в действителност е началото на разиграването на въпроса кой ще бъде идващият основен прокурор, разяснява някогашният правосъден министър Христо Иванов предлагането на ГЕРБ и Патриотите съсловните магистратски организации да не могат да получават външно финансиране.

„ Целта тук е да се удари интернационалната поддръжка за реформистки настроения Съюз на съдиите – съюзът, който беше в съпротива на Цветан Цветанов като вътрешен министър, съюзът, който е съпротива на Цацаров, съюзът, който е интелектуален водач в процеса на реформиране на правосъдната власт (…)

Това предложение върви с друго: наказваме Съюза на съдиите и даваме „ бонбонче” на членовете на Висш съдебен съвет, тези които си отиват, като им разрешаваме без конкурс да заемат по-престижни места. Така че ГЕРБ в това отношение взема ясна страна, употребявайки способи на Владимир Путин и Виктор Орбан”, добави Иванов.

„ Ние се намираме в последните две години от мандата на Цацаров. Хората, които в този момент ще бъдат определени за членове на Висш съдебен съвет са тези, които ще изберат идващия основен прокурор. С каква конфигурация ще бъдат те? Дали ще си помислят, както Лозан Панов и други членове на сегашният Висш съдебен съвет да се отклонят от „ правата пътека”, да минат към опозицията, или ще останат правилни на тези, които са ги нагласили и избрали - Цацаров, Пееевски, Борисов, сараите и така нататък?”, попита Иванов.

„ От това зависи дали след две години основният прокурор ще бъде следващият „ ти си го избра” или най-сетне ще забележим самостоятелни чиновници на върховенството на закона, правото и публичния интерес. Сега се предопределя този резултат, уточни водачът на „ Да, България”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР