Поскъпването на заводските цени се ускорява през януари, показват данните

...
Поскъпването на заводските цени се ускорява през януари, показват данните
Коментари Харесай

Заводските цени растат с 4.1% през януари

Поскъпването на заводските цени се форсира през януари, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база те нарастват с 4.1% при едвам 0.8% по отношение на декември 2017 г.

Увеличение на цените е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.2%, преработващата индустрия - с 2%, и добивната индустрия - с 1.7%. В преработващата индустрия по-съществено нарастване на цените се следи при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.6%, при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 5.8%, както и при производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 4.9%.

В противоположната посока се движат цените при производството на тютюневи произведения - с 3.5%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 2.5%.

Спрямо декември 2017 година цените се подвигат при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, в преработващата индустрия - с 0.6%, а в добивната индустрия е регистрирано понижение с 2.5%.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 2.2%, както и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1.7%, а спад е регистриран при производството на тютюневи произведения - с 5.6%, производството на каучук и пластмаси - с 1%, и при печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.5%.

Заводските цени за вътрешния пазар порастват с 5.6% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 12.1%, в добивната индустрия - с 4.3%, и в преработващата индустрия - с 1.9%.

По-високи цени в преработващата индустрия по отношение на януари 2017 година са регистрирани при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.9%, производството на съществени метали - с 6.3%, и производството на химични артикули - с 5.3%.

Намаление на цените се следи при производството на тютюневи произведения - с 2.9%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули - с 1.1%.

Спрямо декември покачването е с 1% като главно се дължи на това при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.2%, в преработващата и в добивната индустрия - по 0.4%.

Цените за интернационалния пазар нарастват по-умерено през януари - с 2.1% на годишна база. Най-видимо нарастват заводските цени при производството на произведения от хартия - с 13%, при дървен материал и произведения от него - с 6.2% и производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 5.1%. Намаление на цените се следи при производството на тютюневи произведения - с 4.9%, и при производството на транспортни средства, без коли - с 4.2%.

Спрямо декември индустриалните цени се покачват с 0.5%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР