Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение

...
Поскъпване на живота с по-малко от 1 процент и увеличение
Коментари Харесай

Членство в еврозоната ще оскъпи живота у нас с по-малко от 1 процент, смятат експерти

Поскъпване на живота с по-малко от 1 % и нарастване на приходите предвиждат специалисти като следствия от въвеждането на еврото у нас. От Икономическия и обществен съвет упорстват за огромна осведомителна акция, която допустимо най-скоро да отговори на въпросите и страховете на българите от прекосяването към единната европейска валута. Планираната дата за въвеждане на еврото е 1 януари 2024 година.

Председателят на икономическия и обществен съвет Зорница Русинова разяснява пред БНР, че доста от хората у нас имат боязън от въвеждането на еврото и по-конкретно от повишаването на цените.

" Хората не знаят, когато видят покачване на една цена на кого да се обадят. Затова едната рекомендация е задоволително дълъг интервал на двуично проявление на цените. Когато всички имаме информация къде, какъв брой коства и по какъв начин се преизчислява един самун - какъв брой би коствал в евро, и това го виждаме безусловно всеки ден и виждаме, че цената в евро не се трансформира, тогава в случай че инцидентно се промени цената в евро ще би трябвало да си дадем сметка какво се случва. Големият боязън на хората е обвързван и с нелоялните практики ".

Експертите са безапелационни, че въвеждането на еврото ще докара до инфлация под 1%, само че президентът на КНСБ Пламен Димитров приканва още занапред да се изясни на хората, че при някои от стоките цените ще скочат с повече:

" Кафето и минералната вода няма да пораснат с 0,3%, ще пораснат несъмнено с повечко. Това се вижда от това, което стана във всички държави-членки. Най-евтиното кафе, което в този момент е 60-70 стотинки, може би ще стане 50 евроцента. Някой ще го сметне и ще каже - вижте какъв растеж на инфлацията, да де, но общата кошница на това, което използваме, е под половин процентен пункт еднократно в годината на влизането ".

Синдикалистът разяснява, че влизането в еврозоната ще увеличи приходите, а за минималната заплата подсети:

" Инфлация, влизайки в еврозоната, нейната минимална заплата беше 500 евро. И не е имало страна, която е влезнала в миг в деня на влизане да има минимална заплата под 500 евро ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР