Пощенската марка, посветена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, ще

...
Пощенската марка, посветена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, ще
Коментари Харесай

Валидираха пощенска марка за 100-годишнината на Българския олимпийски комитет

Пощенската марка, отдадена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, ще бъде част от сбирката на музея на Международния олимпийски комитет, оповестиха от Министерството на превоза и известията.  

Изданието бе пуснато в приложимост през днешния ден от заместник-министъра на превоза и известията Красимир Папукчийски, ръководителя на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, ръководителя на Международния олимпийски комитет Томас Бах, изпълнителния шеф на „ Български пощи “ ЕАД Филип Алексиев и ръководителя на Съюза на филателистите Спас Панчев, оповестява Българска телеграфна агенция.



Темата спорт се появява в българското маркоиздаване при започване на 30-те години на предишния век, сподели по време на церемонията заместник-министър Папукчийски. Олимпийската тема за първи път е показана посредством филателното изкуство през 1956 година по случай 16-ите Олимпийски игри в Мелбърн, Австралия. 



С най-новото пощенско-филателно издание се причисляваме към честването на 100 година от основаването на Българския олимпийски комитет, добави заместник-министърът. Той акцентира, че планът е дело на художника доцент Илия Груев. 

Изданието изобразява най-ярките персони и достижения на България през годините. Художникът е избрал портретите на Борис Георгиев – първи олимпийски медалист, на Евтим Китанчев - първи ръководител на Българския олимпийски комитет, Никола Станчев - първи български олимпийски първенец със златен орден. Включени са и извоюваните до този миг 55 златни медала на олимпийски игри, 90 сребърни и 85 бронзови наградата от български спортисти.



Пощенската марка за сбирката на музея на Международния олимпийски комитет бе връчена от Красимир Папукчийски на Томас Бах. В рамките на церемонията ръководителят на Международния олимпийски комитет получи и почетен плакет на Министерството на електронното ръководство.



Стогодишнината от основаването на Българския олимпийски комитет беше маркирана тържествено през вчерашния ден. Сред гостите на събитието бяха президентът Румен Радев, министърът на младежта и спорта Весела Лечева, президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах, Спирос Капралос - президент на Европейските олимпийски комитети и президент на Гръцкия олимпийски комитет, Ненад Лалович, президент на Световната федерация по битка и член на Международния олимпийски комитет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР