Пощенска банка, лидер на пазара на финансови услуги, получи високо

...
Пощенска банка, лидер на пазара на финансови услуги, получи високо
Коментари Харесай

Пощенска банка получи инвестиционна степен на дългосрочен депозитен рейтинг Baa3 с положителна перспектива от Moody`s

Пощенска банка, водач на пазара на финансови услуги, получи високо самопризнание, откакто ѝ бе присъден дълготраен депозитен рейтинг Baa3 от интернационалната рейтингова организация Moody's (Moody's Investors Service). Перспективата на дълготрайния депозитен рейтинг е позитивна. В същото време рейтинговата организация - една от трите най-големи в света, присъди на Пощенска банка Baa2 дълготраен рейтинг за Риск от контрагента (Counterparty Risk Ratings, CRR).

Стабилната капитализация, мощната повтаряща се доходност и възходяща депозитна база на Пощенска банка са изцяло справедливо оценени и отразени в отчета на Moody’s. Агенцията отбелязва, че високата доходност на банката също по този начин поддържа способността ѝ да покрива загуби и да генерира задоволително капитал вътрешно.

„ Подобна оценка от международна организация като Moody’s е самопризнание за успеваемостта на нашата работа, високите стандарти, на които държим в активността си и още по-високите цели, които залагаме и реализираме дружно с екипа. Щастливи сме, че напъните ни са оценени на интернационално равнище, което още един път акцентира и поддържа напредъка, който реализираме във връзка с нашата визия да бъдем систематична банка на пазара със мощно наличие, последваща прецизно своята тактика на стабилно развиване и задаваща трендовете в банковия бранш в страната “, разясняват от Пощенска банка.

Отчетените от Пощенска банка регулаторни коефициенти на базовия личен капитал от първи ред (CET1) и на общия капитал са 20,7% към края на 2022 година, което е над минималното условие за коефициент CET1 на банката от 12,45% и минималното условие за коефициент на общия капитал от 16,5% за този интервал. В вероятност Moody’s чака капитализацията да остане постоянна и доста над условията, защото банката усилва салдото си.

Пощенска банка, дъщерно сдружение на Eurobank Group, има повече от 30 години сполучливо наличие на българския пазар. Само от началото на 2023 година финансовата институция бе удостоена с 26 влиятелни национални и интернационалните награди за своите новаторски артикули, услуги и корпоративна обществена отговорност. Пощенска банка получи най-високото международно отличие „ Топ шеф “ за 2023 година от интернационалния самостоятелен Top Employers Institute. Като самопризнание за изключителните резултати, които показва, финансовата институция завоюва наградата за сполучлива цифрова промяна в премиите „ Банка на годината “ на Асоциация „ Банка на годината “. За трета поредна година банката бе отличена с две влиятелни интернационалните награди от състезанието World Finance Digital Banking Awards 2022 на авторитетното списание World Finance в категориите „ Най-добра цифрова банка “ (Best Consumer Digital Banks, Bulgaria) и „ Най-добро приложение за мобилно банкиране “ (Best Mobile Banking Apps, Bulgaria) за потребителите в България.

***

Пощенска банка е четвъртата по величина банка в България по мярка на активите, само че трета по мярка на заеми и депозити всред огромните банки, с необятна клонова мрежа в цялата страна и забележителна потребителска база от физически лица, компании и институции. През юни 2022 година Българската организация за кредитен рейтинг (БАКР) удостовери дълготрайния рейтинг на Пощенска банка BBB със постоянна вероятност. Пощенска банка осъществя за няколко години две сполучливи покупко-продажби, като закупи и интегрира за рекордно време първо Alpha Bank – клон България, а по-късно и Банка Пиреос България. Те са още една стъпка към подсилване на позициите ѝ на систематична банка на пазара и разширение на потребителската база. През юни 2023 година Пощенска банка сполучливо завърши и договорката по придобиването на комерсиалното дружество и активността на „ БНП Париба Лични финанси “, българския клон на BNP Paribas Personal Finance S.A, Франция, което е основно събитие и за тактиката на Юробанк Груп, от която Пощенска банка е част, за разширение на интернационалната ѝ активност с инвестиция в значими районни пазари и бизнеси.

(платено съобщение)
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР