Посетителите и туристите все още ще трябва да плащат по

...
Посетителите и туристите все още ще трябва да плащат по
Коментари Харесай

Безплатен градски транспорт за жителите на Монпелие

Посетителите и туристите към момента ще би трябвало да заплащат по 1,60 евро за пътешестване, въпреки че Монпелие става следващият град в Европа, в който пътуването с рейс и трамвай е гратис за локалните поданици.


Френският град Монпелие в Южна Франция стана следващият европейски метрополис, който разреши на всички свои поданици да пътуват гратис с публичния превоз.

Цялата страна Люксембург, в това число едноименната ѝ столица, се отхвърли от таксуването на локалните поданици през 2020 година, откакто столицата на Естония Талин вкара тази политика през 2013 година

От 21 декември жителите на Монпелие със специфичен пропуск могат да пътуват гратис с трамваите и рейсовете в южния френски град.

Мишел Делафос, кметът социалист на 500-хилядния град, даде обещание безвъзмезден публичен превоз, когато беше определен през 2020 година

Той стартира с въвеждането на безвъзмездни пътувания през уикенда, а на идната година ги разшири за всички лица под 18 години и над 65 години през цялата седмица.

Делафос съобщи, че самодейността е част от " европейския ангажимент към... опазването на климата и повишението на покупателните благоприятни условия на жителите ".

" Създадохме асоциация, която да помогне на други европейски кметове да създадат същия избор ", сподели той.

Одри Бенез, 46-годишна шефка на туристическа организация, беше впечатлена.

" Това би могло да насърчи хората да употребяват по-малко колите си, изключително при цените на бензина сега ", сподели тя.

Преди самодейността за безвъзмезден публичен превоз в Монпелие едвам 86 000 души бяха платили по-евтин целогодишен абонамент за използването му, съгласно данни на Агенция Франс Прес.

Но през последните дни, предшестващи стартирането на безплатния пропуск под формата на карта или приложение за смарт телефон, потребителите на услугата са към този момент 260 000 клиенти.

От кметството обявиха, че въвеждането на нов налог върху превоза за компании с повече от 11 чиновници ще помогне за финансирането на самодейността за безвъзмезден превоз./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР