Посетители, но и пациенти се трупат на опашка в очакване,

...
Посетители, но и пациенти се трупат на опашка в очакване,
Коментари Харесай

Седем етажа пеша: Как най-голямата бургаска болница няма и един работещ асансьор

Посетители, само че и пациенти се натрупат на опашка в очакване, множеството се отхвърлят, а аспект основните уреди да се ремонтират или сменят към този момент няма

Новосанираната постройка на УМБАЛ-Бургас е красива, само че очевидно единствено извън. Оборудването вътре е фаталноамортизирано и в множеството случаи нефункциониращо, сподели инспекция на Флагман. В началото на 2020 година, с социална поръчка бе обещано начало на обновлението по фасадата на постройката, строена в края на 90-те години. Беше планувано то да не обгръща единствено екстериора на 8-етажното здание на Хирургическия корпус, само че и вътрешността.

Близо 3 години по-късно, не се е случило. Един от най-крещящите проблеми са асансьорите за пациенти. Намиращи се в средата на постройката, двата лифта би трябвало да работят непрекъснато и да обслужват хората, нуждаещи се от помощ, както и посетителите. На доктрина те са задоволително огромни – могат да поемат до четирима индивида. На процедура обаче не работят. Изобщо.

„ Не ме питайте по какъв начин се стига до 7-ия етаж, където се намира акушер-гинекологичното поделение, по стълбите ”, оплака се очевидно бременна жена, която почтително чакаше пред асансьорите, дружно с още четирима пациенти и гости. И фактически, множеството родилки избират да поемат по сложния и тежък път нагоре по стълбите, вместо да чакат безсмислено пред вратите на неработещите лифтове.

Всъщност единият асансьор за гости, както е разказано с бели букви на червен декор на вратата, въобще не функционира  То си и написа с основни букви от няколко години: „ НЕ РАБОТИ!!! ”

Предвиден в проекта за санирането на постройката през 2020 година бе и ремонтът на вътрешните пространства. В изявление от 12 януари същата година изпълнителният шеф на УМБАЛ-Бургас доктор Бойко Миразчийски изясни, че „... ще стартираме поетапно вътрешното отремонтиране на постройката, на всички пространства. Най-вероятно ще стартираме първо от общите пространства, коридорите и по този начин последователно ще продължим с всички отделения ”. Изглежда обаче още първата стъпка не е стартирана, тъй като въпросните общи пространства наподобяват по същия метод, по който изглеждаха и преди – съвременно, само че като за 1998 година Сега гледката не е просто отчайваща, а отблъскваща.

Припомняме, че в последните месеци на 2022 година, от Българската асансьорна асоциация (БАА) излязоха с данни, че в страната действат общо към 90 000 рискови асансьора, които не съблюдават никакви стандарти за сигурност и са амортизирани до степен на неприложимост. Но пък не престават да се употребяват на пук на всичко. От там желаеха мярката за ремонт на тези устройства да бъде въведена като наложително условие при кандидастването за саниране по Плана за възобновяване – нещо, което страната по този начин и не утвърди.

Валентин Маринков – шефът на БАА, предизвести, че асансьорите с до 9 спирки подлежат на главен ремонт след 15-ата си година на работа. Това значи, че лифтовете за гости в УМБАЛ-Бургас, в случай че са спазвани всички условия за сигурност, би следвало да са ремонтирани напълно неотдавна – преди не повече от 5-6 години. Тогава за какво единият не работи въобще, а другият – когато „ му пристигна кефа ”, както се изрази един от пациентите, чакащи пред лифтовете през днешния ден, остава тайнственост.

Фактът е, че един сходен асансьор със същия потенциал коства не толкоз доста, съпоставено с общия бюджет на болничното заведение. Всъщност Флагман чака публична информация от Българската асансьорна асоциация за това какъв брой би следвало да коства в реалност подмяната на двата асансьора за гости, основано на съществуващата и в този момент, само че неработеща болнична инфраструктура.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР