Посетих България и бойната група, видях подготовката на българските професионалисти

...
Посетих България и бойната група, видях подготовката на българските професионалисти
Коментари Харесай

Зам.-генералният секретар на НАТО: Трябва да се адаптираме към новата реалност в Черно море

Посетих България и бойната група, видях подготовката на българските експерти в армията ви - на върхово ниво. Това сподели Мирча Джоана - заместник-генерален секретар на НАТО, в изявление за предаването „ 120 минути " по бТВ.

Чрез визитата си у нас той насочва няколко послания. „ Първо - какъв брой е значима България като съдружник в този алианс и в Черно море, и оттатък - на Балканите, в Ирак, на доста места. Политически, стратегически, военно. Това е обръщение от топ водачите на НАТО към България за значимостта й при Черно море, Дунав, както и в ролята, която играе България в толкоз доста райони, както е и в Румъния. Първото обръщение е на признателност и поддръжка за България с вярата, че 2% от Брутният вътрешен продукт, което е задачата на държавното управление, ще бъде изпълнена. Второто обръщение е районно. Това е екипен спорт. Посланието е към страните в района ни - Черно море и Балканите, само че и към другите съдружници, на които бих желал персонално да благодаря за водачеството в бойната група в България.

Третото обръщение е алегорично, добави Мирча Джоана. „ Повече бизнес, повече търговия, повече съдействие. НАТО подсигурява сигурност и мир за нашите страни. Догодина се навършват 20 години от присъединението ни в НАТО, когато избрахме най-хубавия вид в историята на нациите ни. Никога преди не сме имали целия либерален Запад за съдружници, в никакъв случай не сме се радвали на повече сигурност от в този момент ".

Държавите членки би трябвало да влагат във въоръжените си сили, съобщи Мирча Джоана. „ Вярвам, че като го вършим дружно в НАТО, е доста стопански преференциално. В последна сметка, това са парите на данъкоплатците и подсигуряваме, че влагаме средствата дейно. "

„ Посланието ми е тройно - благодаря на България, благодаря на всички сътрудници и районни съдружници за това, че сме дружно, както и обръщение на упоритост, тъй като имам вяра, че дружно, България, Румъния и целият район могат да просперират и да настигнат развитата Европа ", съобщи той.

Трябва да се приспособяваме към новата действителност в Черно море, счита Мирча Джоана.

„ Вярвам, че Украйна ще бъде в положение да възобнови, когато разрешават изискванията, свободен път за навигиране през Черно море. Турция играе дейна роля в договарянията, с цел да може украинското зърно да минава през Босфора към пазарите. Има и поука за Румъния и България - би трябвало да влагаме в лична логистика и дарба за експорт било то със или без война в Украйна. Тези оси на Черно море и Дунав още веднъж стават освен стратегически значими, от време на време и комплицирани, само че и стопански динамични и евентуално носещи изгоди за двете страни. Като човек, който преглежда освен стратегическите последствия от войната, само че и икономическите последици, това е покана за България и Румъния да се оправят по-добре дружно ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР