Посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ показва нивото

...
Посещението на военния министър Тодор Тагарев в САЩ показва нивото
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Визитата на Тагарев в САЩ показва нивото на развитие на двустранните отношения


Посещението на военния министър Тодор Тагарев в Съединени американски щати демонстрира равнището на развиване на двустранните връзки, разяснява пред БНР Йордан Божилов от " Софийски конгрес за сигурност ".

Българският боен министър е на 5-дневна работна аудиенция в Съединени американски щати, ще посети и заводите за изтребители, където са и закупените от България F-16 за въоръжаването на армията. 

" Със Съединени американски щати имаме десетки години партньорство. Регионът на Черно море е претрупан с опасности и имаме интерес американското държавно управление да бъде ангажирано с решаването на тези въпроси.  По какъв метод Съединени американски щати ще бъде ангажирана с Черноморския район? ", попита Божилов в предаването " Нещо повече ". 

В американската политика президентът има извънредно въздействие, само че има и други органи, да вземем за пример конгресът на Съединени американски щати, които играят значима роля за помощта за Украйна, " само че всичко ще зависи от решението на американския народ ", сподели Божилов. 

Той разяснява и значимостта Украйна да получи военна помощ от Съединени американски щати, тъй като войната Русия - Украйна има с изключение на локално измерение, но тя е и офанзива против откритите правила на мир и спокойно битие , изграждани с десетилетия след Втората международна война. 

" Голям е рискът за страните от Европа и би трябвало да се покаже, че с военна експанзия не може да се реализират цели ", безапелационен е Божилов.

Важно е възобновяване на мира в Украйна – по какъв метод ще се възвърне, тъй като от това ще зависят доста процеси в света. Може да има извънредно отрицателни процеси в международен мащаб, предвижда военният специалист.

" Много години за превъоръжаване на българската армията бяха пропилени в търсене и блуждаене и в този момент би трябвало да наваксваме.  Това е тестване освен за армията ни, само че и за бюджета. Бързо би трябвало да преформатираме системите и качествата и те да са в синхрон с тези на съдружниците ни. Отбраната ни е не е единствено национално дело, а като общи старания на всички страни членки на НАТО и Европейски Съюз. Трябват ни нови стандарти във всички сфери  и към този момент се поставят старания във Военновъздушни сили и във Военноморски сили. Промени се оценката на риска, че войната може да пристигна до нашите граници ", сподели Божилов.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР