Посещението на китайския президент Си Цзинпин в Русия бележи втория

...
Посещението на китайския президент Си Цзинпин в Русия бележи втория
Коментари Харесай

Русия и Китай започнаха втория етап от създаването на многополюсен свят

Посещението на китайския президент Си Цзинпин в Русия бележи втория стадий от образуването на многополюсен свят. В същото време Съединени американски щати схващат, че ерата на тяхната надмощие отминава, само че ще ѝ се опълчват по всевъзможен метод. До този извод стигнаха политолозите по време на полемика за ролята на Русия в бъдещия многополюсен свят.

Срещата сред съветския президент Владимир Путин и китайския му сътрудник Си Цзинпин за следващ път сподели, че Западът не съумя да реализира задачите си за уединяване на Русия. Това съобщи Глеб Кузнецов, началник на експертния съвет на Експертния институт за обществени проучвания по време на кръгла маса на тематика: „ Русия в многополюсния свят: общи полезности и взаимно доверие “.

Според него е невероятно всички страни да бъдат принудени да се преценяват с разпоредбите, наложени от Запада. Освен това тези правила не са написани на никое място и всяка страна може да бъде оповестена за извършител. Затова Пекин също се опълчва на по този начин наречения ред, учреден на правила.

В същото време основаването на контурите на нов международен ред е обща цел за Русия и Китай, която дава отговор на ползите на доста други участници, сподели Александър Асафов, модератор на полемиката, политически наблюдаващ на радиостанция " Говори Москва ". Според него множеството страни по света са заинтригувани от построяването на свят, „ учреден на правдивост и взаимно съдействие “.

„ Виждаме края на хегемонията на Запада и разрушаването на наложените им структури на международния ред. Не на последно място, това се улеснява от обстоятелството, че доста страни виждат съветския президент като благонадежден сътрудник “, добави той. Анализаторът напомни още, че Путин и Си подписаха две значими взаимни изказвания: за задълбочаване на всеобхватното партньорство и стратегическо съдействие сред Русия и Китай, нахлуване в нова епоха, и за проект за развиване на основни области на руско-китайското икономическо съдействие до 2030 година „ Светът беше шокиран от срещата сред Путин и Си Цзинпин.

Посещението на китайския водач в Москва в изискванията на СВО и интернационално напрежение е знаково. Играе същата роля като визитата на Мао Цзедун в Съюз на съветските социалистически републики през 1949 година Тогава беше подписано значимото съглашение за мир и другарство сред Съюз на съветските социалистически републики и Китай “, напомня Андрей Островски, професор в катедрата по нова и най-нова история на азиатските и африканските страни в Московския държавен педагогичен университет.

В същото време доближаването сред Русия и Китай единствено по себе си отвори втория стадий от основаването на многополюсен свят. „ Сега чакаме други страни да се причислят към нас. Виждаме трансформацията на БРИКС - несъмнено ще бъдат добавени нови букви “, споделя Марат Баширов, политолог и професор във Висшата школа по стопанска система. „ Освен това визитата на Си и придвижването към многополюсен свят би трябвало да е самобитен ослепителен пестник за американците. Англосаксонците в действителност изгубиха сегашната икономическа война и губят идеологическата ”, сподели Баширов.

Той напомни, че самият Си в своя авторска публикация за „ Российская газета “ съобщи: Китай и Русия твърдо отстояват международния ред, учреден на интернационалното право, главните правила и правила на интернационалните връзки, учредени на правилата на Устава на Организация на обединените нации, ползват същински многополюсност.

В същото време версията на международния ред, наложена от Запада, не се приема освен от Азия, само че и от Латинска Америка, добави Глеб Кузнецов. „ За световния Юг е значим освен личният му суверенитет, само че и интеграцията в единно пространство. Има потребност от отворени търговски граници. В същото време Латинска Америка не желае да се причислява към военни блокове, да избира страна в спорове или да взе участие в санкционен напън “, сподели той.

В същото време страните от Африка също са възмутени от изолацията на Русия. „ Те го одобряват като офанзива против себе си, тъй като рестриктивните мерки пречат на развиването на африканските страни. Ето за какво западната политика провокира отменяне в Африка “, изясни Андрей Маслов, шеф на Центъра за африкански проучвания във Висшата школа по стопанска система.

„ Стабилност, мир, правдивост, подсилване на държавността – ние сме идентични в тези полезности. През идващите 10 години може да се каже, че Африка ще бъде център на стопански напредък. Това към момента е континент с доста бърз ритъм на повишаване на популацията и е основен снабдител на значими минерали. Африка ще притегли вниманието с динамичността на своето развиване, това ще бъде нейното преимущество “, добави той.

Междувременно, съгласно специалистите, Западът към този момент е осъзнал неизбежността на появяването на многополюсен свят, само че по всевъзможен метод ще пречи на неговото основаване. Според доцента на МГУ Борис Межуев, Съединените щати губят интернационалното си водачество, Америка не може да докара по-голямата част от света в послушание.

„ Това, което се случва в този момент, е различна версия на събитията, които можеха да се случат през 70-те години, в случай че Русия и Китай не се бяха скарали. Тогава Съединени американски щати съумяха да маневрират и да се сприятеляват с Китай. Сега се обрисува свят, в който доста ще зависи от Китай, страните от Латинска Америка, Близкия изток. Русия играе ролята на бранител в основаването на този свят “, заключи Межуев.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР