Пороен дъжд и силен вятър преминаха през Русе тази сутрин,

...
Пороен дъжд и силен вятър преминаха през Русе тази сутрин,
Коментари Харесай

След потопа в Русе: Каква е обстановката в града

Пороен дъжд и мощен вятър минаха през Русе тази заран, като по данни на дежурните метеоролози в Хидрометеорологична станция-Русе единствено сред 5:50 и 6:00 часа са паднали 17,5 л/кв. метър дъжд, оповестиха от Общината.
 Община Русе
Пороят беше съпроводен от мощен вятър, който променяше непрекъснато посоката си, (шквал) достигащ скорост от 20 м/сек. По данни на метеоролозите градушката, която падна премесена с дъжда, е била с оптимален диаметър на зърното 3 см. 

С 50 чиновници, автовишки и товарна техника „ Комунални действия “ и „ Паркстрой “ работят по стотиците сигнали за наводнени мази, паднали дървета, блокиращи улици, междублокови пространства и жп инфраструктура и прекратени жици на енергопреносната мрежа.

Помощ в разчистването ще окажат и чиновници на СЗ „ КООРС “, Оперативна програма „ Русе арт “ и „ Спортни парцели “. Фирма „ Нелсен непорочност “ е задействала всички 150 чиновници. Двата камиона за едрогабаритни боклуци събират паднали клони, в дейностите са ангажирани четири самосвала и няколко трактора.

Пет мобилни групи почистват уличните шахти в града. ДЗЗД „ Паркстрой “ се включват с 60 души и 8 камион а, които режат и товарят пандалите клони.  От „ Енерго Про - Русе “ към момента не е постъпила систематизирана информация за това къде е прекратено електрозахранването в града.
 Община Русе
Поради местни наводнявания рейсовете и електробусите се движат със забавяне. Тролейбусите не са в придвижване, защото има спирания по цялото продължение на захранващата ги мрежа.
 Община Русе
До момента липсва информация за вреди в дребните обитаеми места в Общината, с изключение на в Ястребово, където има сектор със скъсани жици. В резултат на ремонтите на ВиК-Русе в кв. " Средна кула " и " Долапите " има свличания на земни маси и отворени дупки.
 Община Русе
Няма детски градини и ясли без електрозахранване,  доставките на храна не престават, родителите се придвижват мъчно, само че обстановката е спокойна. От Хидрометеорологична станция допълниха, че ситуацията остава комплицирана и се чакат още превалявания през седмицата. Не са изключени и местни градушки.

Общината приканва жителите да бъдат изключително деликатни при напредването си сега и да заобикалят непосредственост с дървета, остарели здания и необезопасени жици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР