Породата мастиф съществува от древни времена. Тези кучета са били

...
Породата мастиф съществува от древни времена. Тези кучета са били
Коментари Харесай

Були кута - какво трябва да знаем за породата

Породата мастиф съществува от антични времена. Тези кучета са били надзирател и добър другар на хората от преди 2 хиляди години. Теориите за произхода им са разнообразни. Едно от изказванията е, че финикийски търговци първи са внесли в Англия тези великани измежду кучешкото царство, други изказвания отдават тази заслуга на римляните.

По време на ІІ международна война те са били застрашени от изгубване, само че напъните на селекционерите са избавили породата.

Мастифът е едро животно със мощно тяло, покрито с гъста, само че къса четина. Цветовото многообразие е огромно - от прасковеното, ярко бежовото и сребърното, до бриндъл.

Кучето е в действителност високо, стига до 76 сантиметра, а тежестта му до 87 кг. Най-тежкото куче в света е точно от порода мастиф, с тегло 155 кг.

На едрото тяло подхожда огромна, квадратна глава и необятно чело, с бръчки. Ушите им са дребни и кафяви, а ушите са висящи и тъмни на цвят. Имат пълен и мощен врат, а опашката му е заострена и виси надолу.

През вековете мастифът се е развил в доста разновидности. Трудно е да се каже кой тип е най-предпочитан от феновете на огромните кучета. Един от най-често срещаните е Пакистанският мастиф, назовават още Були кута. Сравнителната характерност с другите мастифи демонстрира общите и другите черти на тази порода. Приличат на Дого аржентино, Алабай.

Произход на Були кута

Както демонстрира и името на породата, родината на Були кута е Пакистан. Историята на произхода на едрото куче е доста забавна, само че и не напълно изяснена. Няма документирани източници, по тази причина произходът им е повече догатки и митове.

Доколкото може да се има вяра на несигурните източници, за първи път тези кучета са се появили при персите. Били са пазачи и са ги употребили по време на война. 500 години преди Христа те се появяват и в Европа. Персийският цар Ксеркс води при похода против Гърция от тези животни.

В момента пакистанските мастифи не съществуват към този момент на Земята в първичния си тип. Те са минали през селекция и са претърпели редица промени. Британската империя, която превзема Индия и я смята за своя колония, слага като една от дилемите на учените да се усъвършенства природата на пакистанския мастиф.

Були кута биват кръстосани с други едри породи кучета, главно с британски бултериер и британски мастиф, както и с няколко ловни породи кучета. В резултат на всички тези опити се получава актуалният пакисканският мастиф.

Самото име, Були кута, от хинди в превод значи доста набръчкано куче. Дължи се на анатомията на животното - кожата към устата и врата му не е компактно прилепнала, а увисва и образува гънки сходно на други набръчкани породи кучетата като Шар пей, Мопс, Булмастиф, Булдог, Блъдхаунд, Дог Бордо, Басет, Пекинез.

В предишното кучето е употребявано като ловно и за отбрана. Ловът, в който са взели участие, е на едри животни. Ловували са даже най-големите хищници като тигъра, вълци и мечката. Днес не са необятно публикувани в международен мащаб. Основно са в Индия и Пакистан.

 Були кута са привързани към стопаните си

Стандарт за Були кута

Тези огромни кучета се отличават със забележителна мощ и храброст. Използват ги като бойни кучета. Характеристиките им не се срещат при други представители на фамилията. Тъй като към момента се изследват, няма ясно избрани стандарти за Були кута и физиологични особености.

Все отново има някои характерности, на които би трябвало да дават отговор представителите на породата. Кучето е огромно, с солидна конструкция, здрави кости и необятна гръдна кост. Височината на мъжкото куче Були кута стига до 90 сантиметра, а тежестта му до 95 кг. Женските Були кута са много по-ниски - до 70 сантиметра и 77 кг.

Ушите на кучето просто висят надолу и са междинни като размер по отношение на тялото му. Устата му е увиснала, а челюстта е извънредно мощна, захапката е като ножица. Носът му е черен, с ясно изразен отвор.

Тялото му е мощно, гърбът е дълъг и устоя натоварвания. Опашката на кучето е дълга, държи я надолу.

Цветовото многообразие при тези мастифи е огромно. От бяло до черно и всичко сред тях. Тези животни са късокосмести кучета, космите са много гладки.

Характер и държание на Були кута

Като цяло пакистанският мастиф е много уравновесен тип. За да се реализира това обаче е нужно доста съществено образование на кучето. Заложбите на високо интелигентно животно и склонността към доминиране би трябвало да се култивират уместно.

Това животно не може да изпитва боязън. То е нападателно и доста ревностно към територията си. Ако се почувства застрашено, то незабавно нападна. По темперамент Були кута са доста мощни и енергични, както и доста дейни.

Въпреки обстоятелството, че става въпрос за рисково и нападателно животно, то има и много позитивни качества. Към преимуществата му са безстрашието, отдадеността на притежателя, стабилната душeвност и способността да бъде съвършен бранител.

Недостатъците на Були кута включват желанието да доминира и мощната му самостоятелност, невъзможността да бъде покрай деца, както и прекомерно огромните размери, които затрудняват поддържането на това животно. Това е неуместно куче за деца.

Грижи за Були кута

Това огромно куче не е за апартамент, макар че доста ще му хареса да си лежи на дивана в хола. Необходимо е да има разполагаем къща с огромен двор, където да му бъде предоставено място да се настани. Към грижите за Були кута спада седмичното разресване на кучето и почистването с влажна забрадка на предната част на животното. Къпането на кучето не е изключително целесъобразно.

Хранене на Були кута

Поради големите размери храненето на Були кута е много характерно. Диетата му би трябвало да се състои от месо, риба, яйца и млечни артикули с високо качество. Най-добре Були кута да се храни един път на ден. Количеството е огромно, поради размера на животното. Много е значимо да не се държи гладно, тъй като става нападателно и рисково. Достъпът до чиста питейна вода е непрекъснат.

Храната на Були кута би трябвало да съдържа протеини, мазнини и въглехидрати в задоволителни количества, с цел да се поддържа животното интензивно. При неприятно хранене, то може да докара до болести при кучето.

 Нечистокръвно Були кута

Възпитание и образование на Були кута

Този въпрос е от особена значимост, с оглед размерите на кучето. То обича да е независимо и да господства, само че още от първите дни в живота му би трябвало да му бъде показано мястото му в дома на притежателя. Възможно е при първите опити да бъде сложено под настойчивост от индивида, то да се разпалва и да хапе, само че образованието би трябвало да стартира незабавно със наложителните кучешки команди.

Характерно за Були кута е, че не се схваща с дребни деца, за разлика от доста други представители на това семейство, както и с котки. Подозрително е към непознати и по тази причина се употребява за защита.

Заболявания при Були кута

Животното е извънредно мощно и крепко. Не боледува постоянно и при положително гледане здравословни проблеми не се следят. Все отново дисплазия на тазобедрената става при кучетата, проблемите с очите и сърцето са вероятни болести. Продължителността на живота на този Були кута е 8-10 години.

Някои обстоятелства за Були кута

Чистокръвни представители на тази порода могат да бъдат открити единствено в Индия и Пакистан.

Това е доста скъпо куче. Цената на малко кутре варира от 500 до 1500 $.

В Пакистан най-често кучето взе участие в разнообразни борби.

Твърди се, че в България не могат да се намерят чистокръвни представители на Були кута.

Всички анатомични индикатори, присъщи за породата, са необикновени и ексцентрични.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР