Поредното издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ търси онези

...
Поредното издание на традиционния конкурс „Дърво с корен“ търси онези
Коментари Харесай

Знакови дървета разказват своите истории чрез конкурса „Дърво с корен 2020“

Поредното издание на обичайния конкурс „ Дърво с корен “ търси тези истории, които свързват прекарвания със скъпи на хората дървета, оставили вечно отпечатък в техните мемоари и сърца. Всеки, който има обичано дърво и незабравима преживелица около него, може да я изпрати на [email protected] до 15 декември 2020 година

Конкурсът „ Дърво с корен “ на фондация „ ЕкоОбщност “ се провежда годишно от 2010 година, с цел да напомни и покаже мощната връзка на индивида с природата посредством историите на нейните величествени представители от растителния свят. Всяко издание събира докосващи и любопитни разкази за дървета, които с годините са се трансформирали в знакови за обещано село или град; в място, към което се празнуват празници или се насрочват срещи; в пазители на мемоари за събития и почитани личности; във правилен другар в детски лудории и приключения; във значим член на фамилията, рода, общността.

Такава история споделя и 118-годишният орех в село Чеканчево, общ. Горна Малина, засаден от Димитър Петров във връзка раждането на първородния му наследник. Дядо Димитър имал бит и когато се родяло момиче в фамилията, да засажда овошка в двора си. Защото за него дървото било знак на живот, господство, дългоденствие, благотворителност и застъпничество. Днес вековният към този момент орех пораства в центъра на селото, където в миналото е бил домът на Димитър Панов, и сянката под голямата му корона се е трансформирала в обичано място за отдих, а плодовете му се услаждат на всеки, който не се плаши да си боядиса пръстите, до момента в който вади ядката от черупката.

Конкурсът е отворен за присъединяване към всички и приема разкази за обичани и значими дървета от цялата страна в три категории:

„ Дърво с корен “ е главната, в която всички постъпили оферти ще се състезават за купата, а първенецът ще показва България в интернационалното издание на състезанието през 2021 година

„ Млад природолюбител “ е ориентирана към деца сред 6 и 14 година и техните разкази за дървета, които те са засадили и/или за които поставят грижи. Всички деца, учебни заведения, клубове и детски градини са добре пристигнали да се включат.

„ Вековните дървета приказват “ е отдадена на достолепните остарели дървета, скъпи сами по себе си, трансформирали се в стожер на местности и общности или в пазители на секрети и предания от отминали времена.

Ако носите паметен спомен за дърво, което ви е впечатлило с величието си или с мястото му в живота на някой жанр или общественост, включете се в състезанието и разкажете историята му. За да заживее споменът за тези дървета допълнително сърца.

Пълните условия за присъединяване са налични на интернет страницата на фондация „ ЕкоОбщност “, а на Конкурс „ Дърво с корен “ във Facebook настоящо се разгласяват постъпващите оферти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР