Поредно отлагане на откриването на учебната година в Музикалното училище

...
Поредно отлагане на откриването на учебната година в Музикалното училище
Коментари Харесай

Пак отлагат началото на учебната година в Музикалното училище във Варна

Поредно отсрочване на откриването на образователната година в Музикалното учебно заведение е разпоредил шефът на школото, научи Moreto.net. Причината е в продължаващите поправки по постройката на образователното заведение.

Очакванията бяха на 25-ти септември учениците да прекрачат учебния предел, само че това не се случи.

Обновяването на зданието стартира през месец февруари тази година. Прави се главен ремонт на концертната зала, на санитарните възли, възобновяване на ателиетата по графика, статуя и живопис, ремонт на покрива и съществуващата библиотека и читалня. Ще бъдат реставрирани фасадите, декоративните мазилки и металните детайли.

Условията за образование ще се подобрят значително с доставката на звукозаписно и озвучително съоръжение. Ще се конфигурира съоръжение за образователни кабинети по предмети от професионалната и общообразователна подготовка. Ще се вкара система за ръководство и надзор на достъпа и система за видеонаблюдение.

Общата стойност на плана е над 3.6 млн. лв.. От тях единствено 550 хиляди лв. са национално съфинансиране. Останалите идват по Оперативна програма „ Региони в напредък “.

В школото се образоват към 740 възпитаници в 29 специалности. Ремонтните действия ще се съвместяват с образователния развой.

Вдигането на постройката, в която сега се обитава Музикалното учебно заведение, съответствува с осъществяването на следосвобожденското градоустройствено възобновяване на града. През 1902 година е издигната постройката на френския девически лицей „ Сент Андре “. В началото е построена единствено лицевата част от актуалната постройка, а през 1909 година са издигнати двете крила- пристройки на главната постройка на учебното заведение, а по-късно и физкултурния салон.

След Първата международна война в зданието се обитава сиропиталище за сираците от войните. Две години по-късно към сиропиталището се открива профилирано учебно заведение. През 1940 година в постройката се настанява Морско учебно заведение, а след това там се обитава и Френската гимназия.

Музикалното учебно заведение се обитава в зданието от 1972 година. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР