Поредна организация за обяви за диференциран подход при отварянето на

...
Поредна организация за обяви за диференциран подход при отварянето на
Коментари Харесай

И "Амалипе" призова за отваряне на малките училища

Поредна организация за разгласи за диференциран метод при отварянето на учебните заведения. От Центъра за междуетнически разговор " Амалипе "  отдавна сигнализират, че обстановката в дребните обитаеми места е радикално друга от тази в огромните градски учебни заведения и че локалните особености дават възможност за безвредното възобновяване на присъствен образователен развой при спазването на строги противоепидемични ограничения. В удостоверение на позицията си те представят проучване, направено между 1-3 февруари в рамките на Мрежата за интеркултурно обучение „ Всеки възпитаник ще бъде първенец “, сплотяваща близо 300 учебни заведения, огромната част от които са с друга централизация на възпитаници от уязвими групи и изключително на ромски възпитаници.

В анкетата са участвали 233 учебни заведения от цялата страна. От тях над 50% са учебни заведения с до 150 възпитаници, а към 1/4 са учебните заведения с над 250 възпитаници. Над 57% са селските учебни заведения, 28.57% са учебните заведения в дребните обитаеми места, а около 15% са учебните заведения, които се намират в регионални градове и в София (столичните учебни заведения са единствено 4).

На въпроса „ Каква е степента в проценти на заболеваемост от Covid-19 измежду вашите възпитаници и личен състав сега? “ близо 77% от учебните заведения дават отговор, че сега нямат болни възпитаници и учители . В близо 20% от учебните заведения има до 5% болни и едвам 2.5% имат над 10% болни.

Малък е и процентът на педагози, преболедували Ковид-19. В 50% от учебните заведения до 5% от учителите са се срещнали с Ковид- 19, а към 1/4 от учебните заведения споделят, че до момента не са имали инфектирани преподаватели. По-голямата част от тях (около 75%) са селски учебни заведения.

По отношение на учениците, над  3/4 от учебните заведения споделят, че никой от техните възпитаници не се е сблъсквал с заболяването (75.5%), в 20% от учебните заведения от Ковид са преболедували до 5% от учениците.

По отношение на противоепидемичните ограничения, участниците в анкетата са били помолени да отбележат по какъв начин съблюдават главните видове ограничения. Резултатите са безапелационни, че през миналата 1 година всички са се научили да съблюдават главните ограничения. Почти 100% са отговорите „ да, всички употребяват “ или „ по-голямата част употребяват “: топла вода, дезинфектанти, персонални защитни средства в междучасията, по коридорите и общите пространства. 86% от учебните заведения показват, че съумяват да обезпечат изцяло или в доста огромна степен обществена отдалеченост в час. 93% имат основана организация на придвижването по коридорите, а 98% са подсигурили да няма скупчване на огромни групи възпитаници на едно място.

Преобладаващият брой учебни заведения разполагат с най-малко 2 етажа, а 67 учебни заведения имат 2 или повече здания. Едва 18 учебни заведения са показали, че постройките им са единствено с 1 етаж. " Това демонстрира, че преобладаващата част от интервюираните учебни заведения разполагат с огромни здания, а предвид на това, че броят на учениците в тях е по-малък, те имат чисто математическата опция да подсигурят съблюдаване на отдалеченост и по-голяма повърхност на обособен възпитаник, за разлика от някои учебни заведения в огромните градовете с огромна пълняемост на паралелките, където се получава огромно скупчване на възпитаници на малко пространство ", споделя от Мрежата. Оттам са на мнение, че това мъчно ще бъде преодоляно с въвеждане на сегашния механизъм (на връщане на 7, 8 и 12 клас в учебните заведения - бел.ред.), тъй като той не понижава броя възпитаници, които са едновременно в една класна стая. Според тях има опция в дребните обитаеми места, даже и при връщането на всички възпитаници в присъствена форма, да бъде обезпечена отдалеченост, те да не бъдат струпвани на едно място и да бъдат приложени всички противоепидемични ограничения. " Нещо повече, в случай че размера на една класна стая е към 48-50 кв.м, а междинният брой възпитаници в една паралелка в учебните заведения, взели участие в изследването, е 16.3, както демонстрират резултатите, то на възпитаник приблизително се падат по 3 кв.м., което е повече и от заложеният стандарт от 2 кв.м за повърхност за 1 място ", споделят от организацията.

Показателен съгласно тях е и междинният брой паралелки в интервюираните учебни заведения. В прогимназиалния стадий са 4.19 паралелки, което, като се има поради, че са 3 класа, се пада по към паралелка и половина на клас. В гимназиална степен междинният брой паралелки е 7.51, което също е по към паралелка и половина на клас. " Това демонстрира, че чисто математичски, даже и всички паралелки от един стадий да се върнат присъствено, това отново ще е по-малко от едно огромно учебно заведение, в което има 5 или 6 паралелки единствено от един клас ", аргументират се от Мрежата за интеркултурно обучение. Според тях въпросните данни демонстрират, че по-голяма част от учебните заведения в дребните обитаеми места разполагат с задоволително пространство за броя възпитаници, които образоват. Дори и в случай че всички възпитаници се върнат присъствено в учебно заведение, те отново ще имат опция да бъдат разпределени по този начин, че да се поддържа нужната обществена отдалеченост, нещо, което в огромните градове мъчно ще се реализира, считат оттова. Затова и считат, че ако заболеваемостта в тези учебни заведения продължи да бъде ниска и всички противоепидемични ограничения продължат да се ползват със същата поредност, както и все още, то разумно би било да се даде самостоятелност на тези учебни заведения, покривайки избрани критерии, сами да вземат решение за връщане към присъствено образование. 

За това всяко учебно заведение да може да взема решение кои възпитаници да върне в клас на първо време настояха от. След това и от излязоха с позиция, в която упорстват за местна автономност на учебните заведения да преценяват колко и кои класове да върнат в присъствено образование по едно и също време, като се намерения за по-рано връщане на учениците в 6-и и 9-и клас поради непропорционално дългия период, в който те учат дистанционно, по отношение на другите възпитаници. От здравното министерство обаче са безапелационни, че най-малко към този момент ограниченията не трябва да се разхлабват. Миналата седмица просветният министър Красимир Вълчев загатна, че е допустимо да се разиска  от 5-7 клас в дребните образователни заведения, само че единствено в случай че ситуацията разрешава.  

 

ДАННИ

Средният брой възпитаници в паралелка измежду интервюираните учебни заведения е 16.3. Най-голям процент са учебните заведения, в които паралелките са с сред 16 и 20 възпитаници, по-късно са сред 11 и 15. Има единствено едно учебно заведение с над 26 възпитаници в паралелка. 44 учебни заведения или 18.89% са с под 10 възпитаници в клас, а съвсем 2/3 от учебните заведения са с маломерни паралелки, което демонстрира, че още веднъж квадратните метри пространство, които се поставят на един възпитаник в едно обособено пространство е задоволително огромен, с цел да се поддържа отдалеченост и да се ползват всички противоепидемични ограничения, споделят от организацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР