Поредна кандидатура за служебен кандидат-премиер се завъртя сред хипотезите кой

...
Поредна кандидатура за служебен кандидат-премиер се завъртя сред хипотезите кой
Коментари Харесай

Слух в суматохата: Радев харесал и Даниел Вълчев за служебен премиер?

Поредна кандидатура за длъжностен кандидат-премиер се завъртя измежду хипотезите кой ще смени Кирил Петков, в случай че пропаднат първите три мандата и Народното събрание се разпусне. След като до неотдавна настойчиво се спрягаха имената на някогашния обществен министър Гълъб Донев и топ цариста Николай Василев, в този момент пък потегли слух, че президентът Румен Радев може да предложи пост №1на тогавашния образован началник Даниел Вълчев.

Името на декана на Юридическия факултет в СУ се актуализира съвсем всеки пък преди следващи избори, а в този момент изплува откакто стана ясно, че най-вероятно кабинет с мандата на Политическа партия няма да има.

Днес в 17 ч., се чака Асен Василев да върне празна директория на президента Румен Радев, защото безусловно броени часове преди срещата на „ Дондуков”2 не са събрали нужните 121 депутата за поддръжка.



Трите партии имат 109 гласа, а към шестимата самостоятелни някогашни членове на групата на " ИТН " не се причислиха повече отцепници, подготвени да дадат рамо за новия кабинет.

Мнозина смятаха, че Вълчев може да стане длъжностен министър председател още при серията от минали избори, когато Радев трябваше да се спре на задоволително авторитетна фигура. В последна сметка, министър-председател на краткотрайната власт стана ген. Стефан Янев, който в този момент ще се яви на избори със личната си партия „ Български възход”.

Вълчев постоянно е имал солидно доверие измежду гласоподавателите, а в политическите редици е показал престиж на обединител и персона с много сериозен потенциал. Докато бе във властта, той бе считан за един от най-успешните министри на образованието., като по време на мандата си съумя да направи куп значими промени. Вълчев беше и доста авторитетна фигура в Реформаторския блок в разцвета на обединението с ГЕРБ.Впоследствие, той самичък се отхвърли от зам.-председателското място в ДБГ на Меглена Кунева и напусна политиката, с цел да се отдаде на академична активност.

Даниел Вълчев бе и един от мощните претенденти за ректор на Софийския университет през 2015-а.

В унисон с новината, Даниел Вълчев съобщи пред БНР: " Ако в този момент се сформира кабинет, нещо, което не изключвам, ще бъде за сметка на хора, напуснали парламентарната група, с чиято бюлетина са влезнали в Народното събрание. Опитът демонстрира, че на такива хора не може доста да се разчита. Затова едно такова държавно управление би било в допълнение несигурно. Самата организация " Продължаваме промяната " няма интерес от такова нещо, не знам за какво толкоз истерично желаят да останат във властта ".

Той е безапелационен, че страната се нуждае от мощно и предвидимо ръководство, " не от нещо, което ще зависи от един или два гласа ".

Вълчев съобщи, че през последните месеци ръководството е имало три гряха. И без това съществуващото разделяне в обществото беше в допълнение с напрежение, и то изкуствено. Нацията се нуждае от сближение, а не от изкуствено делене. Все още не си даваме сметка какво ни чака през есента. Вторият грях е, че допуснахме водевилност, инфантилност в деянията на хора от Министерски съвет. През тези месеци има и едно голямо харчене без необикновен стопански и обществен смисъл, не спести рецензии някогашният образован министър.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР