Поредица от проверки и репортажи на бТВ показа, че у

...
Поредица от проверки и репортажи на бТВ показа, че у
Коментари Харесай

Кризата с лекарствата! Ето как се справят хората


Поредица от инспекции и репортажи на бТВ сподели, че у нас липсват жизненоважни медикаменти за хронично заболели деца, пациенти с диабет и онкоболни.

В петък здравните управляващи не разрешиха износа на 63 животоспасяващи медикаменти за интервал от една седмица. Министърът на опазването на здравето Асен Меджидиев се закани, че в случай че заловен търговец, който препродава медикаменти при изострен дефицит на вътрешния пазар, управляващите ще лишават лиценза му.

„ В няколко групи, в които членувам за деца с астма, непрекъснато има зов „ апелирам ви, би трябвало ми един блистер, детето ми е с припадък “. Общо взето всеки се избавя кой, както може. В България тези медикаменти за жалост нямат сурогат и по тази причина се постанова да се купуват от Турция “, споделя Илияна Пашова – майка на Никола.

„ Само в последните 1-2 дни още два антибиотика свършиха. Общо детски и за възрастни липсват 45 антибиотика “, съобщи Николай  Костов - предс. на Асоциацията на притежателите на аптеки.

„ Който сега търговец на едро има някъде пулмикорт и вентолин, той надлежно може да им реекспортира, да прави каквото желае “, сподели гл. секретар на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

„ Има огромен дефицит на лекарства в 25 от 27 европейски страни. Сезирахме ЕМА и Европейска комисия за неналичието на лекарства, казусът е общоевропейски, доста от субстанциите, които се употребяват в производството, идват от Китай и Индия “, изясни здравният министър Асен Меджидиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР