Поредица от документи, разкриващи глобалните и вътрешните кибер военни тактики

...
Поредица от документи, разкриващи глобалните и вътрешните кибер военни тактики
Коментари Харесай

„Досиетата Вулкан“ - тактиката на Путин за глобална и вътрешна кибервойна

Поредица от документи, разкриващи световните и вътрешните кибер военни тактики на съветския президент Владимир Путин бяха оповестени от водещи издания като „ Гардиън “, „ Шпигел “, „ Зюддойче цайтунг “ и „ Вашингтон Поуст “. Данните в т. нар „ Досиета Вулкан “ са били дадени от човек, непосредствен на властта в Кремъл.

Течът на хиляди страници секретни документи разкрива огромната активност на Москва с хакерски офанзиви, разпространение на дезинформация и надзор в интернет.

Един от документите свързва работата на „ Вулкан “ с известната хакерска група „ Пясъчен червей “, която, съгласно американското държавно управление, спри зад най-малко две всеобщи прекъсвания на тока в Украйна, както и с най-разрушителния в икономическо отношение компютърен вирус „ Петя “, написа „ Гардиън “. Изданието споделя по какъв начин чиновници на „ Вулкан “ били обучавани по какъв начин да поразяват летища, железопътна и морска инфраструктура. Разработени са и проекти за определяне на надзор върху телекомуникационната инфраструктура при положение на протести и вълнения в Русия.

Политически неловко наличие може да бъде отстранено бързо, преди да бъде публикувано.

Файловете, които датират от 2016 до 2021 година, са изтекли от неизвестен осведомител, ядосан от войната на Русия в Украйна. Дни след нахлуването през февруари предходната година източникът се е обърнал

към немския вестник „ Зюддойче цайтунг “ и споделил, че ГРУ и ФСБ се „ крият зад “ Вулкан.

„ Хората би трябвало да знаят заплахите от това “, декларирал подателят. „ Заради събитията в Украйна взех решение да направя тази информация обществено притежание. Компанията прави неприятни неща, а съветското държавно управление е плахо. Ядосан съм поради нахлуването в Украйна и ужасните неща, които се случват там. Надявам се, че можете да употребявате тази информация, с цел да покажете какво се случва зад затворените порти “. 

Изтичането съдържа имейли, вътрешни документи, проекти на планове, бюджети и контракти. Те оферират визия за огромните старания на Кремъл в киберсферата във време, когато той води брутална война против Украйна. Не е известно дали инструментите, основани от „ Вулкан “, са били употребявани за офанзиви в действителния свят.

Но е известно, че съветските хакери неведнъж са атакували украински компютърни мрежи.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР