Пореден успех за НАСА в усилията ѝ да осигури защитата

...
Пореден успех за НАСА в усилията ѝ да осигури защитата
Коментари Харесай

За първи път човечеството промени орбитата на планетарно тяло

Пореден триумф за НАСА в напъните ѝ да обезпечи отбраната на планетата Земя при положение на поява на действителна опасност от космоса. Агенцията заяви, че е съумяла да обезвреди метеорит на милиони благи от синята планета, измествайки орбитата му, написа The Guardian.

В първия по рода си тест НАСА изстреля галактическия транспортен съд Double Asteroid Redirection Test (Dart) по пътя на метеорита, с цел да го изхвърли от курса му.

„ Показахме на света, че НАСА е сериозна като бранител на тази планета ”, сподели Бил Нелсън, админ на организацията, някогашен астронавт и сенатор от Демократическата партия на Флорида.

За първи път човечеството промени орбитата на планетарно тяло, добави Лори Глейз, шеф на планетарния отдел на НАСА. Нейният възторг се споделя от Кристина Томас, основен откривател на Dart, добавяйки, че екипът от години се приготвя за теста и е в границите на две седмици след удара ще съберете феноменални наблюдения.

Телескопите “Уеб ” и “Хъбъл ” са уловили момента на конфликта. Космическият транспортен съд се сблъска с лунния метеорит на 26 септември. Няколко дни бяха нужни, с цел да успее екипът от учени да дефинира до каква степен ударът е трансформирал пътя на 160-метровия метеорит към неговия сателит, който съставлява доста по-голяма канара.



В изказване след теста НАСА сподели, че Дарт „ съзнателно се е блъснал в Диморфос, астероидната луна в двойната астероидна система на Дидимос. Това беше първият в света тест на техниката за намаляване на кинетичното влияние, употребявайки галактически транспортен съд за отклонение на метеорит, който не съставлява опасност за Земята, и модифициране на орбитата на обекта.

„ Dart е тест за отбрана на Земята против евентуални рискове от метеорити или комети “, заяви галактическата организация. Сблъсъкът е отклонил орбитата на метеорита Dimorphos с 32 минути. Минималното условие за смяна на орбиталния интервал е единствено 73 секунди.

Миналата година при тест, който струваше 325 милиона $, различен галактически транспортен съд Dart, почти с размерите на вендинг машина, беше погубен, когато се блъсна в метеорит на 7 метра разстояние, при 24 000 благи в час.

 

CONFIRMED: Analysis of data obtained over the past 2 weeks by the #DARTMission team shows impact with Dimorphos has successfully altered the asteroid’s orbit by 32 minutes - marking the 1st time humans have changed the orbit of a celestial object in space! https://t.co/MjmUAFwVSOpic.twitter.com/4Qiy1mC4gK
— NASA Asteroid Watch (@AsteroidWatch) October 11, 2022
 

Успешният опит на НАСА предизвика лавина от позитивни оценки.

В туит вицепрезидентът Камала Харис сподели: „ Поздравления за екипа на НАСА за сполучливата смяна на орбитата на метеорит. Мисията Dart бележи първия път, когато хората трансформират придвижването на небесно тяло в космоса, демонстрирайки технология, която един ден може да бъде употребена за отбрана на Земята.

Ученият и учител Бил Най сподели: " Празнуваме... тъй като задача като тази може да избави света ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР