Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията

...
Пореден успех в лечението на пациенти с Ковид-19 отбеляза реанимацията
Коментари Харесай

Млад мъж е спасен по чудо след заразяване с коронавирус 


Пореден триумф в лекуването на пациенти с Ковид-19 означи реанимацията на УМБАЛ Бургас. Млад мъж, интубиран и на апаратна вентилация 15 дни, стартира да диша независимо и се върна към живота. Вече е изписан и си е вкъщи, след близо месец в болничното заведение. Шансът пациент с Ковид-19 да оцелее след интубация, по данни на международната статистика е към 10%. Освен волята и желанието му за живот, значими са знанията и уменията на лекуващия екип, оповестиха от бургаската болница.

Гюхан Мехмед е на 23 години. Завършил е гимназията по автотранспорт в Бургас. Живее в село Просеник и дружно с родителите си работи в фамилния ресторант. Здрав е, няма никакви болести, само че предходната зима изкарва пневмония, която минава бързо. „Колите са ми занимание, обичам да се занимавам с тях, да поправям. Лятото постоянно ходех изпотен по сервизите, газирано пиех, може би по тази причина ми е паднал имунитетът. Към края на август се почувствах зле. Вдигнах температура, не можех да вдишвам. Опитах у дома с прахчета да се церя, само че имах толкоз мощен зной, че родителите ми извикаха линейка“, споделя той. Следващите часове са му като в мъгла. Озовал се в едно от Ковид-отделенията на болничното заведение, където прекарал едвам няколко часа – въобще не можел да диша и трябвало да бъде интубиран. Две седмици минали сред живота и гибелта.

„Аз не го помня това време. Помня мига, в който над мен имаше доста лекари, вадеха от устата ми тръби, споделяха ми – разсъни се, страшното мина! Нямам думи да благодаря на целия екип на реанимацията и изключително на доктор Люцканова, те подхождаха с огромно внимание освен към мен. Те вдъхваха религия, кураж на всички болни“, спомня си Гюхан. „Пациентите с Ковид-19 стигат до реанимация заради сложни аргументи. Зависи от имунната система, от това какъв брой се е забавил човек, преди да потърси лекарска помощ и така нататък Нашата задача е да помогнем на белите дробове да възстановят своята функционалност. В по-големия % от случаите увредите са необратими, по тази причина болните не оцеляват. Това е реалност и хората би трябвало да са наясно с рисковете на заболяването. Надежда постоянно има, помогнахме на доста пациенти да се върнат живи при фамилиите си, борим се за всеки и това, че Гюхан към този момент си е вкъщи, е огромно благополучие за нас“, показа доктор Даниела Люцканова, старши доктор в Отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас.

Бащата на Гюхан към този момент се е ваксинирал против Ковид-19. След денонощни паники дали синът й ще оцелее, решение за имунизация взела и майка му. „Ако някой ми беше споделил, че това иска ми се случи, че е допустимо млад мъж на 23 години, здрав, да стигне до реанимацията и до дишане посредством уред от един вирус, нямаше да му допускам несъмнено. Аз също ще се имунизирам, когато пристигна време за това. Усещането да си бъдеш у дома, след толкоз време в болница, е неописуемо“, споделя Гюхан.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР