Пореден спор между социолози се развихри в четвъртък, този път

...
Пореден спор между социолози се развихри в четвъртък, този път
Коментари Харесай

Сблъсък между социолози заради проучване за балотаж Манолова - Фандъкова

Пореден спор сред социолози се развихри в четвъртък, този път във връзка последното изследване на " Галъп интернешънъл " за идните кметски избори в София, на които Мая Манолова би спечелила на балотаж против Йорданка Фандъкова. Както е нормалната процедура на " Галъп интернешънъл " при сходни телефонни допитвания, организацията прецизира, че " данните са етапни и няма по какъв начин да бъдат прогноза за избирателен резултат ".

Социологът и някогашен член на Централната изборна комисия Цветозар Томов дефинира резултатите като " извънредно странни " и насочи няколко сериозни въпроса към метода, по който е показана информацията.

" Знаете ли каква е генералната цялост на този телефонен сондаж? Ако знаете, я кажете. Питате за предполагаем балотаж сред Манолова и Фандъкова, само че не публикувате въпрос за първи тур, какъвто не може да не сте задали. Защо? Публикувате разпределението на отговорите на хората, които са споделили, че сигурно ще гласоподават, само че не публикувате относителния дял на тези хора. Защо? ", разяснява Томов на персоналната си страница във Facebook.

Той слага и други въпроси, а изразеното от него мнение провокира сериозен интерес и мнения на консуматори на обществената мрежа. В последна сметка социологът от " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов даде свои уточнения по повдигнатите въпроси.

Общо 802 души са взели присъединяване в изследванията, осъществени сред 5 и 9 август (когато " Демократична България " към момента не беше издигнала своя претендент -кмет), осведоми организацията. Резултатите обаче бяха обществено оповестени на 27 август, когато Демократична България към този момент бе издигнала кандидатурата на арх. Борислав Игнатов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР