Поради нарастването на продоволствената несигурност и глобалното затопляне, правителствата, международните

...
Поради нарастването на продоволствената несигурност и глобалното затопляне, правителствата, международните
Коментари Харесай

ООН: Липсата на ефективно охлаждане води до загуба на 526 милиона тона храна

Поради повишаването на продоволствената неустановеност и световното стопляне, държавните управления, интернационалните сътрудници за развиване и промишлеността би трябвало да влагат в устойчиви хранителни хладилни вериги, с цел да понижат глада, да обезпечат занаят на общностите и да се приспособяват към изменението на климата, заяви ФАО, базирайки се на нов отчет на Организация на обединените нации.

Представен на 27-ата Конференция за изменението на климата (COP27), отчетът за устойчивите хранителни хладилни вериги от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP) и Организацията по издръжка и земеделие на Обединените народи (ФАО) открива, че хладилните вериги на храните са от решаващо значение за справяне с предизвикването за изхранване на още два милиарда души до 2050 година и потребление на устойчивостта на селските общности, като в същото време се заобикалят увеличените излъчвания на парникови газове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Докладът е създаден в границите на ръководената от UNEP " Cool Coalition " в партньорство с ФАО, секретариата по озон, програмата OzonAction на UNEP и обединението за климата и чистия въздух.

" Във време, когато интернационалната общественост би трябвало да работи за справяне с климатичните и питателните рецесии, устойчивите хранителни хладилни вериги могат да създадат голяма разлика ", сподели Ингер Андерсен, изпълнителен шеф на UNEP. Според нея те ни разрешават по едно и също време да понижим загубата на храна, да подобрим продоволствената сигурност, да забавим излъчванията на парникови газове, да създадем работни места, да понижим бедността и да изградим резистентност.

Хранителната неустановеност нараства

Броят на хората, наранени от апетит в света, се е нараснал до 828 милиона през 2021 година, което е нарастване от 46 милиона на годишна база.

Почти 3,1 милиарда души не са могли да си разрешат здравословна диета през 2020 година, което е със 112 милиона повече от 2019 година, защото икономическото влияние на пандемията от COVID-19 докара до инфлация. Междувременно тази година спорът в Украйна увеличи цените на главните зърнени храни, заплашвайки продоволствената сигурност.

Всичко това се случва, до момента в който почти 14 % от цялата храна, създадена за консумация от индивида, се губи, преди да доближи до потребителя. Липсата на ефикасна студена верига за поддържане на качеството, хранителната стойност и сигурността на храната е един от главните фактори, допринасящи за загубата на храна.

Според отчета, разрастващите се страни биха могли да икономисват 144 милиона тона храна годишно, в случай че доближат същото равнище на инфраструктура на хранителната хладилна верига като развитите страни.

Тъй като загубата на храна след прибиране на реколтата понижава приходите на 470 милиона дребни фермери с 15 %, основно в разрастващите се страни, вложението в устойчиви хранителни хладилни вериги би им помогнало да се измъкнат от бедността.

" Устойчивите хранителни хладилни вериги могат да създадат значима разлика в нашите групови старания за реализиране на Целите за стабилно развиване. Всички заинтригувани страни могат да оказват помощ за използването на констатациите на този отчет, за трансформирането на хранително-вкусовите системи, с цел да бъдат по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви – за по-добро произвеждане, по-добро хранене, по-добра околна среда и по-добър живот за всички, без да изоставяме никого ", съобщи Ку Донгю, общоприет шеф на ФАО.

Въздействие на климата

Хранителната хладилна верига има съществени последствия за изменението на климата и околната среда. Емисиите от загуба на храна и боклуци заради липса на изстудяване възлизат на към 1 гигатон еквивалент на въглероден диоксид (CO2) през 2017 година – към 2 % от общите световни излъчвания на парникови газове.

По-специално, тя способства за излъчванията на метан, мощен, само че временен замърсител на климата. Предприемането на дейности в този момент би асъдействало за понижаване на атмосферните концентрации на метан през това десетилетие.

Като цяло хранителната хладилна верига е виновна за към четири % от общите световни излъчвания на парникови газове – когато се включат излъчванията от технологиите за хладилната верига и загубата на храна, породена от липса на изстудяване.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР